Novi model Francuske za proširenje EU, RTS otkriva detalje

Francuska je zemljama članicama uputila dokument u kojem traži novi metod u politici prijema zemalja Zapadnog Balkana. Od Evropske komisije se traži da početkom sledeće godine objavi nove principe u politici proširenja koja bi se primenjivala u pregovorima o članstvu. U dokumentu u koji je imao uvid RTS kaže se da su ekonomske i političke promene potrebne za članstvo suviše spore, i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima.

Francuski predlog zasniva se na četiri glavna principa: etapno pristupanje EU, stroži uslovi tokom procesa, ali i konkretnije koristi za građane i najzad - reverzibilnost, odnosno mogućnost nazadovanja ili sankcionisanja ako zemlja kandidat nazaduje u ispunjavanju kriterijuma.

Predlog Pariza predviđa otvaranje novih evropskih fondova, sada namenjenih samo zemljama članicama već tokom pristupanja, u zavisnosti od napretka - čime bi građani mogli da osete prednosti i pre samog članstva.

Pregovori ne bi bili organizovani oko poglavlja kao do sada već oko više sektora i oblasti u koje bi zemlje kandidati mogle da budu uključene i pre pristupanja.

Krajnji cilj je punopravno članstvo, navodi papir.

O francuskim, ali i drugim predlozima za nastavak politike proširenja razgovaraće ministri u utorak 19. novembra.

Očekuje se da ce zatražiti od Evropske komisije da na osnovu različitih predloga početkom sledeće godine dostavi izveštaj o tome kako nastaviti politiku proširenja kako bi ministri i evropski lideri o tome mogli da donesu odluke u februaru i martu sledeće godine.

broj komentara 18 pošalji komentar
(nedelja, 17. nov 2019, 05:31) - milan lala [neregistrovani]

Samo mudro

Ne treba se mnogo uzbudjivati u vezi sa previranjima u EU , uzeti od njih sve sto daju , sto se moze , a svoju buducnost kreirati po nasoj meri i kako nama odgovara . To znaci krecemo se prema EU onoliko koliko nama odgovara bez odricanja bilo cega sto je nas interes , tu mislim na nasu veliku i sveopstu saradnju sa Rusijom i Kinom na nas suverenitet i slobodu odlucivanja , nezavisnost , neutralnost . Ako hoce tako sa nama u redu a ako nece opet u redu , saradnja u meri koliko moze . Vreme dominacije EU i zapada na globalnom nivou je zavrseno , buducnost je na Istoku to nam mora biti jasno i zato se moramo ispravno i na vreme pozicionirati. Za sad radimo dobro.

(nedelja, 17. nov 2019, 03:28) - anonymous [neregistrovani]

Francuska Engleska i Nemacka

Nisu dugo ratovale

(nedelja, 17. nov 2019, 02:54) - anonymous lazar [neregistrovani]

Evropa

Mozda si ti dio otomanske imperije zove al mi sigurno nismo i krajnje vreme da se vratis u svoju imperiju dosta okupacije

(nedelja, 17. nov 2019, 02:50) - anonymous [neregistrovani]

Jest, vala...

...sad će neko, na lepe oči da nam daje pare, a mi da uživamo!
Svaku "banku", sa kamatom, ima da im vraćamo.
Mnogo obaveza i njihovih zahteva ispunjavati ćemo o svom trošku.
Ko misli da će nam neko dati nešto značajno za "džabe" ili je naivan ili ono drugo!?

(nedelja, 17. nov 2019, 02:22) - anonymous [neregistrovani]

EU i Francuska

Ja neznam ko je u gorem stanju ...EU ili Francuska. Stvarno je smesno da oni nekoga ucenjuju,ponizavaju i postavljaju uslove da bi se u EU uslo za nekih realnih 20 godina a svako ko ima nesto u glavi zna da ta EU jos maksimalno 10 godina prezivljava.
Uvedimo pravnu drzavu i okrenimo se BRIKSu ,Kini i EAU

(nedelja, 17. nov 2019, 01:45) - anonymous [neregistrovani]

Kada Srbija bude članica EU

Ako ikada bude, proći će 50 modela.

(nedelja, 17. nov 2019, 00:51) - anonymous [neregistrovani]

@Zasto tako negativno?

Problem su sankcije. A svi dobro znamo da ne postoji nekakva pravicnost u tome kako deluju velike sile, vec interes. A masu puta smo videli, cak i sami osetili, kako se ponasaju velike sile koje imaju mogucnost da sankcijama uticu na nekoga. Tako da se one svakako nece uvoditi, zato sto drzava kandidat navodno ne cini neke stvari dobro, vec ce biti sredstvo politicko-ekonomske ucene...

(nedelja, 17. nov 2019, 00:41) - anonymous [neregistrovani]

suverenitet

Drugim rečima predaj suverenitet odmah i ceo, a dobiješ finansijski deo. I tako možemo 500 godina da ostanemo.

To i jeste smišljeno da nas zapravo nikada ne prime i drže ucenjenim

(nedelja, 17. nov 2019, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Kakve nove clanice budimo realni EU je u lošem stanju pitanje je dana kada ce da se raspadne EU.

(subota, 16. nov 2019, 23:49) - nikola [neregistrovani]

Joj opet izmisljaju neke gluposti

Bolje da se okrenemo Putinu, Erdoganu i Siju