Račak – dvadeset godina borbe za odbranu istine

Poslednjih dana slučaj Račak ponovo je u centru pažnje Prištine i Beograda. Protiv predsednika Srbije u Prištini je podneta krivična prijava pred Specijalnim tužilaštvom Kosova zbog, kako su naveli, negiranja navodnog zločina.

Dvadeset godina Srbija pokušava da odbrani istinu o događajima koji su je naterali da se brani od NATO bombi 1999. Slučaj Račak bio je neposredan povod za agresiju na tadašnju Jugoslaviju.

"Treba da se setimo šta se desilo u selu Račak u januaru, nevini ljudi, žene i deca odvedeni su iz svojih domova, primorani da kleče u blatu. Ubijeni su rafalnom paljbom ne zbog toga što su nešto učinili nego zbog toga ko su", rekao je 19. marta 1999. tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

U selu Račak, opština Štimlje, u januaru 1999, u borbi je ubijeno 40 pripadnika tzv. OVK. Istraga srpske policije i tadašnjeg dežurnog sudije utvrdila je da među ubijenima nema žena i dece, da je većina na sebi imala višeslojnu odeću, vojničke cokule i da su koristili oružje.

"Pronađeno je 40 leševa. Svi ovi leševi će biti prebačeni u Prištinu na Institut za sudsku medicinu. Mi nastavljamo uviđaj na terenu dalje, idemo na teren. Gde god idemo mi, možete sa nama. Spremni smo da sarađujemo", rekla je tada istražni sudija Danica Marinković.

"Zaključak je bio da su oni koristili vatreno oružje i da su likvidirani u sukobu sa policijom u legitimnoj policijskoj akciji koja je bila antiteroristička", navodi Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta.

Vokerova interpretacija Račka 

Međunarodna misija, predvođena Vilijamom Vokerom, međutim, potrudila se da drugačija slika ode u svet.

Premeštanjem tela albanskih boraca, skidanjem uniformi i upornim lažima za svetske medije uspeli su da od policijske akcije protiv terorista naprave masakr nad nedužnim civilima.

Takvu interpretaciju podržala je i naknadna analiza posebne ekspertske misije koju je predvodila finska lekarka Helena Ranta. Kasnije je svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom.

"Ta analiza je bila manjkava zato što su propustili da kažu da nakon korišćenja posebnih folija radi nitratnog testa, više nitratnih tragova nije moglo ni da bude. Drugim rečima, te su ruke temeljno očišćene prethodnom analizom tako da, ovo je nešto što je bilo jedna vrsta zloupotrebe u komentaru. Nakon toga sama Ranta je bila manje-više korektna pošto nije podržala izjave Vokera koji je išao na to da se radi o masakru civila", ukazuje Škulić.

Račak nestao iz Haga 

Slučajem Račak najviše se bavilo Haško tužilaštvo tokom suđenja bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću i u vezi sa tim ispitano je najviše eksperata i svedoka. U jednom trenutku taj slučaj nestaje iz svih predmeta.

"Sve je ukazivalo da nisu bili civili nego da su bili borci koji su izgubili živote, ali u okršajima. Nikad nije utvrđeno da je Račak bio masakr civila. I zato niko nikada nije ni osuđen, jer je bilo nemoguće da se održi optužnica te vrste. Ne samo da je to otpalo kod Slobodana Miloševića, da je bilo osnova za optuženje, to bi se ostvarilo kroz postupak u odnosu na Milutinovića, na Ojdanića, Šainovića i druge optužene koji su odgovarali pred tim sudom", napominje advokat Branislav Tapušković.

Samo tri godine kasnije akcija Račak za NATO više nije masakr civila. Srpska delegacija, u kojoj je i komandant akcije Račak Goran Radosavljević Guri boravi u poseti NATO-u, prvo u Briselu, potom u vojnoj bazi u Štutgartu.

"Tada su nam pokazali jedan udžbenik gde su operacija Račak i akcija Oreovica na jugu Srbije, bile uvrštene u taj udžbenik koji je koristio za specijalne snage njihove. Jednostaavno su uvrštene u udžbenik da bi slične situacije u svetu mogli da izučavaju i da rešavaju na takav način", kaže Goran Radosavljević.

Tadašnji general NATO-a za Evropu odlikovao je, pored ostalih, Gorana Radosavljevića za doprinos miru i za organizaciju i izvođenje antiterorističke operacije Račak.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. dec 2019, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

Ne budite naivni

Pa Klintonu i Olbrajtovoj je trebao povod za rat protiv Srbije i namestili su igrokaz ,a sto se naknadno dokazuje da je sve to bila laz, sto to brine Ameriku,Zacrtano su i ostvarili..U politici jakih ii velikih ne postoji ,postenja niti kajanja ,a niti opravdavanja.Pa zar planirani rat u Iraku gde je razrusena cela zemlja ,ubijeno na desetine hiljada civila i dece i gde jos nema mira nije zapoceo lazima o otrovima. Da li su se Bler i Bus radi toga posramili ili barem izvnili.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 07:58) - anonymous [neregistrovani]

Tacno ste sve rekli,

odgovor je zato sto nas gledaju kao malu Rusiju na Balkanu, na kome hoce da uspostave svoju kontrolu i zbog tog cilja ne biraju sredstva.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 07:01) - Дејан [neregistrovani]

Зна се

Немачки АРД је још 2001 направио документасрац у којима открива лажи у случају Рачак, као и остало што је довело до рата на Косову и Метохији 1999.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 02:30) - anonymous [neregistrovani]

Сличности

Личи на сцене из Афганистана, Ирака, Сирије; тешко је као посматрач са дистанце судити о чему се ради, мене највише сопствене ране боле и без адекватне медицинске неге представљају неку врсту пријатељске еутаназије - полагано, неприметно одумирање...

(ponedeljak, 09. dec 2019, 02:09) - anonymous [neregistrovani]

Tuzno!

Kakvi komentari?!
Pa kome cemo mi da sada "odmah da zazvonimo", zasto bi Tramp menjao vojnu politiku prema nama i "sada je trenutak" itd. Pa oni sve znaju, zato sto su to namestili. Dokle vise da ste toliko naivni!!! Stvarno.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 00:40) - Кога Брига [neregistrovani]

Само да примјетим

да госпођа каже:
"Пронађено је 40 лешева."
Преводилац на енглеском:
"Пронађено је 45 лешева."

И тако...

(nedelja, 08. dec 2019, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

Racak

Naš predsednik bi trebalo da što pre nađe način da se direktno sastane sa Donaldom Trampom. Račak je velika laž u režiji Klintonovih, a verujem da je Tramp (iz svojih razloga) više nego zainteresovan da istina izađe na videlo.

(nedelja, 08. dec 2019, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Napred

Ne sme se stati. Sada treba zazvoniti na sva zvona i dokazati citavom svetu pravu istinu.

(nedelja, 08. dec 2019, 22:01) - KosMan [neregistrovani]

Laz

,,Lazna drzava stvorena je lazima,, -sta drugo reci!

(nedelja, 08. dec 2019, 21:23) - Miki [neregistrovani]

Ne zaboraviti

Slažem se da treba napraviti film o Račku,a o Košarama već je snimljen dokumentarac i prikazan je ove god.na 20 god.od početka bitke za Košare.