Dačić: Nadam se da u Crnoj Gori neće oduzimati crkve i manastire SPC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je da je Podgorica pogrešila što je usvojila Zakon o slobodi veroispovesti i izrazio uverenje da u Crnoj Gori neće dalje zaoštravati situaciju tako što će oduzimati crkve i manastire Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iako to zakon dozvoljava.

"Dalja primena zakona u smislu oduzimanja crkava i manastira građenih u ko zna kom veku otvara mogućnost daljeg zaoštravanja situacije. Nadam se da to nikome neće pasti na pamet, ali zakon to omogućava i zato je važno da postoji dijalog, a za dijalog je potrebna volja na obe strane", rekao je ministar i izrazio nadu da ona postoji i u Podgorici.

Dačić je dodao da Beograd ostaje pri stavu da je potrebno tražiti najbolja rešenja u interesu svih.

"Ne želimo zaoštravanje situacije već rešenje problema. Sa druge strane, imamo moralnu i ustavnopravnu obavezu da brinemo o našem narodu u Crnoj Gori, a po poslednjem popisu ih je 29 odsto", rekao je Dačić novinarima odgovarajući na pitanje kakva je pozicija Srbije prema Zakonu o slobodi veroispovesti koji je danas stupio na snagu.

Srbija se ne meša u unutrašnja politička pitanja Crne Gore, rekao je Dačić, uz napomenu da u unutrašnja pitanja ne spada položaj našeg naroda.

"Zalažemo se za prava, imamo legitimne interese, tražimo da Crna Gora poštuje sve konvencije na evropskom i svetskom nivou. Kao što je legitimno pravo drugih država da govori o nacionalnim zajednicama tako je i naše", rekao je ministar i dodao da akcioni planovi koji se odnose na položaj manjina i nacionalnih zajednica ne mogu da postoje samo za Srbiju, a ne i za druge zemlje.

Srbi su autohtoni narod i sa svojim bratskim crnogorskim narodom želimo mirno da rešavamo sve probleme, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija će kao i do sada koristiti sve dostupne mogućnosti, ali sada na bolji način, da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, da finansira projekte ekonomske prirode, ali i one u kulturi, nauci....

Dačić je to rekao nakon potpisivanja Memoranduma sa ambasadorkom Ujedinjenog kraljevstva Šan Meklaud o zapošljavanju članova porodica koji žive u zajedničkom domaćinstvu sa članovima diplomatskih i konzularnih predstavništava, a odgovarajući na pitanja novinara u vezi s izjavom koju je dao tokom vikenda.

Dačić je, naime, komentarišući događaje u Crnoj Gori izjavio da je "sramota kada neko ko je došao iz Crne Gore ne reaguje kada zemlja iz koje je došao proganja Srbe".

"Ne možete da 'muzete' Srbiju i podržavate progon Srba"

Dačić je izjavio da u Srbiji ne mogu nesmetano da deluju i ne samo da deluju, već i da vladaju agenture crnogorske službe koje rade protiv interesa SPC i srpskog naroda u Crnoj Gori.

Takođe, istakao je da i Srbi iz Crne Gore traže da se raščisti sa onima koji "muzu" Srbiju, a pomažu Milu Đukanoviću i crnogorskom režimu protiv Srba.

"Sramota je da neko ko je sve stekao u Srbiji ne reaguje kada zemlja iz koje je došao proganja Srbe u Crnoj Gori", rekao je Dačić novinarima i dodao da svi znaju o čemu je pričao kada je govorio o državljanstvima i onima koji rade protiv Srba u Crnoj Gori, a žive u Srbiji i da niko nema potrebe da se pravi naivan i da govori da neko preti Crnogorcima.

Prema njegovim rečima, svaki iskreni Srbin iz Crne Gore ili Crnogorac koji je za zajedništvo nema razloga da se prepozna u takvim izjavama već svi koji rade u Srbiji i "glume" Srbe i na osnovu toga prave svoje imperije.

"Ne mogu da deluju oni koji su ovde dobili sve – imaju imperiju, imovinu od Zlatibora do Subotice, kriminalne krugove, kulturu, a da rade na širenju mržnje i oduzimanju prava srpskog naroda i SPC", rekao je Dačić i dodao da je to ne samo nemoralno, već da nijedna zemlja to ne bi dozvolila.

Dačić je upitao što neki od onih koji su ga osudili zbog te izjave nisu osudi Milia i režim zbog odnosa prema Srbima, nego potpisuju sve peticije protiv Srbije, uključujući i one da treba priznati Kosovo.

Na pitanje ko "muze" Srbiju, Dačić je rekao da su se ti ljudi sami potpisali svuda i da se sami javljaju.

Dačić je ocenio i da su danas najugroženiji Srbi u Srbiji.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 10. jan 2020, 12:08) - milan lala [neregistrovani]

Dijalog

Dijalog ce poceti cim Beograd uvede taxe Pristini.To je jasno i nepismenom coveku.Kome mi podilazimo na nasu stetu?Gospodine Dacicu vi kao ministar zaduzen za spoljnu politiku treba da trazite da se na Pristinske taxe odgovori Beogradskim taxama.Dijalog ce poceti kad mentori Pristine shvate da ste ozbiljni u zastiti nasih interesa.Da ste odmah uveli taxe Pristini a izbor vam je ogroman odmah bi mentori Pristine ukinuli taxe Beogradu.Ovako slusamo razne eprazne price o pocetku dijaloga.

(četvrtak, 09. jan 2020, 17:02) - anonymous [neregistrovani]

Министар Дачић

"...сваки искрени Србин из Црне Горе или Црногорац који је за заједништво нема разлога да се препозна у таквим изјавама већ сви који раде у Србији и "глуме" Србе и на основу тога праве своје империје"
Е тако треба говорити. Највећи број људи пореклом, или директно из Црне Горе у нашој земљи нису мењали идентитет и сматрају себе Србима, а чак и кад се пишу као Црногорци, добар део њих доприносиовој земљи и тек како осуђују ово што се дешава (мада надам се да ће почети да увиђају грешку у томе ко промовише и ствара сада тај идентитет). А питам се да ли се ико приупитао, а како је тек њима, који сем да изађу, као што су поприлично масовно изашли на молебан јуче, ништа друго не могу да ураде. Држава Србија је давно требало више да се бори за двојна држављанства, али надам се да нећемо више бити пасивни посматрач, него реаговати где треба и у складу са законом и међународним правом, као што каже наш председник.

(četvrtak, 09. jan 2020, 11:12) - Cikago [neregistrovani]

Diskriminatorski zakon

G.Dacicu kao prvo bih vas upitao,zašto Vlada Srbije nije ništa preduzimala od 2014 god.kada je Vlada CG, predstavila javnosti, sporni zakon?Vi ste g.Dacicu, ozbiljan i iskusan političar pa me jako iznenađuje Vaša izjava, da se nadate da se sporni zakon neće primenjivati.
Pa zašto bi ga usvajali ako ga neće primenjivati?Priznaćete g.Dacicu da Vam je ovakva izjava veoma naivna i neiskrena.Zamislite sada da vi ili neko drugi iz Vaše Vlade ne sprovodi neki zakon, šta bi se u tom slučaju desilo?Jednom rečju trebali ste na vreme da reagujete i sprečite usvajanje istog jer se plašim da je sada kasno.

(sreda, 08. jan 2020, 18:54) - Петрија [neregistrovani]

Гурање проблема под тепих

" и изразио уверење да у Црној Гори неће даље заоштравати ситуацију тако што ће одузимати цркве и манастире Српској православној цркви, иако то закон дозвољава."

На шта је Министар мислио, да ли је мислио на то да се Закон неће спроводити, па имовина СПЦ у Катастру неће бити прекњижена са имена СПЦ на име државе Црне Горе, или је Министар мислио да, ако се Закон спроведе и дође до тог уписа и подржављења имовине, да држава бар неће депоседирати СПЦ?
Уколико се имовина упише у Катастру на државу, без одузимања поседа, то би значило само заташкавање проблема и кување жабе постепено у млакој води, да се Власи не досете. Депоседирање у том случају можр да се изврши било када, за годину, две, за 10 или 20 година... У сваком случају СПЦ се не би ни питао јер више не би био власник, а о томе би по свом нахођењу одлучивала држава Црна Гора.

(sreda, 08. jan 2020, 17:02) - Teoreticar zavere [neregistrovani]

Vec vidjeno

"Године 1859, дошло је до уједињења кнежевина Влашке и Молдавије у Румунију. Изабрани кнез фанариот Александар Куза, који је био под француским утицајем, извршио је реформе које су се многим црквеним историчарима чиниле као усмјерене против Православне цркве. Законом из 1863. године била је спроведена потпуна конфискација (секуларизација) све црквене и манастирске имовине. Године 1865. помјесна црква је прогласила себе за аутокефалну, али је Цариградска патријаршија то признала тек 1885. године." Francuzi su "novoj naciji" napravili jezik (sada se koristi termin "nove demokratije") a nakon konfiskacije crkava objekte je preuzela novoformirana Rumuska pravoslavna crkva i umesto crkvenoslovenskog uvela rumunski jezik a umesto cirilice latinicu.