Tači Kurtiju: Predložite mandatara ili odustanite

Kosovski predsednik Hašim Tači podsetio je lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da čeka predlog mandatara za sastav sledeće kosovske vlade, jer je u svojstvu predsednika dužan da imenuje kandidata ili kandidatkinju za budućeg premijera.

U pismu Aljbinu Kurtiju, Hašim Tači ga podseća da  je dužan "kao predsednik Kosova da preduzmem akciju bez daljeg odlaganja, prateći sve ustavne korake za građane Kosova, da što pre dobiju vladu".

Tači dodaje da mu je prema postojećim načelima pružio priliku i dosledno tražio da predloži kandidata za premijera.

Tači je naveo da prema odluci Ustavnog suda nije isključeno da "dotična stranka ili koalicija odbiju da preuzmu funkciju".

U slučaju, prihvatanja ili odbijanja mandata, Tači je od Kurtija zatražio da ga obavesti, kako bi mogao da preduzme sve korake utvrđene Ustavom i imenovao kandidata ili kandidatkinju za premijera da formira kosovsku vladu.

Tačijevo pismo je reakcija na prozivke da je pre dva dana istekao rok od 48 sati koji je 6. januara dao Kurtiju da predloži kandidata za premijera.

Lideri Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje još nisu postigli sporazum za sledeću koalicionu kosovsku vladu.

Mediji u Prištini navode da ima novih ponuda na stolu i da Isa Mustafa i Aljbin Kurti nastavljaju pregovore, tri meseca pošto su 6. oktobra održani vanredni parlamentarni izbori.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. jan 2020, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

Banana Drzava

Samo jos jedan pokazatell kakva je ovo drzava.Ovo je u sustini jedno obdaniste, gde se odrasli ljudi igraju vlasti.Iz dana u dan pokazuju, da kao deca, ne poznaju, niti ih interesuju, ikakva pravila, a kamoli zakoni, vec se sve svodi na igru prevlasti.Ja sam sada vazan, dok me neko drugi ne skine sa vlasti, a onda ce on biti vazan, sto stara poslovica kaze "sidje Murta, da uzjase Kurt(a)i"...