Plenković: U maju vremenski okvir za Zapadni Balkan

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da će hrvatsko predsedavanje EU kroz samit u Zagrebu u maju zemljama Zapadnog Balkana dati jasnu evropsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora.

Plenković je u intervjuu za televiziju Frans 24 rekao da se očekuje predstavljanje predloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatni izveštaj o napretku Severne Makedonije i Albanije.

Dodao je da se nada da će to dovesti do postizanja političkog rešenja i vratiti poverenje tih dveju zemalja pre zagrebačkog samita, prenosi Hina.

Hrvatski premijer je rekao da će glavni izazovi predsedavanja, pored proširenja unije, biti Bregzit, kao i višegodišnji finansijski okvir EU.

Plenković je naveo da EU i Velika Britanija narednih nekoliko meseci treba da "pokažu zrelost" i ispregovaraju ključne oblasti o budućim odnosima do kraja 2020. godine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. jan 2020, 14:29) - milan lala [neregistrovani]

Hrvatsko presedadavanje u EU

Ovi u Hrvatskoj jos nisu skapirali da Srbiju / Srbe ne interesuje clanstvo u EU, bilo bi to naivno i preskupo placeno uclanjivanje , koje bi kostalo odricanja od KiM , legalizovanje NATO agresije , ispunjavanje Hrvatski teritorijalnih i raznih drugih van pameti pretenzija , odustajanje od suvereniteta i slobode odlucivanja , izdaja prijateljstva sa Rusijom itd..... itd . Nastavak EU integracija i otvaranja poglavlja imaju jedan jedini za Srbe prihvatljiv cilj : Reformu drzave po najvisim EU standardima !!! . Kad se to sve zavrsi , ako se ikad zavrsi Srbi / glasaci na referendumu rece NE clanstvu u EU. Sad Hrvatska moze samo da izaziva podsmeh u Srbiji svojim toboz "uslovima" / ucenama za nas dalji "napredak" ka toboznjem clanstvu .

(ponedeljak, 13. jan 2020, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

Mi ne zurimo!

Vise mi trebamo EU nego ona nama, Srbija ima svoj put i ne trazi telohranitelje.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 08:11) - anonymous [neregistrovani]

Zapadni Balkan

Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija su usli u EU. zahvaljujucu agresiji NATO-a nad Srbijom....Srbija i ostatak tzv. zapadnog Balkana ce uci u EU isto kao i Turska, sto u prevodu znaci nikad...Kad je rec o Sloveniji i Hrvatskoj, one su MORALE uci u EU. kako bi Nemacka i ostatak NATO-a, koji je radio pod pritiskom Gensera, llegalizovali rasturanje SFRJ...Ostatak SFRJ, zapadu ce koristiti kao besplatan izvor jeftine i kvalifikovane radne snage...Cini mi se, Srbija je na vreme ovo shvatila, pa ubrzanim koracima radi na svom ekonomskom i bezbednosnom oporavku...Pravi recept kako bi te svet respektovati...EU. nije crkva kojoj se treba moliti, pa onda use i u svoje kljuse...

(ponedeljak, 13. jan 2020, 07:05) - anonymous [neregistrovani]

Smešan lik.

Kao da se on, ili bilo koji Hrvat, ista pita. Može samo malo da pravi dramu i skuplja političke poene u Hrvatskoj. Crnogorci su ušli u NATO i promenili veru, pa opet nisu primljeni. Mi možemo tek posle njih, a to deluje da će biti nikad. Mozda je tako i bolje.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 00:29) - FORum LIvii [neregistrovani]

uciti na tudjem iskustvu

Nova sargarepa na dugom stapu.
Ovo je igra za retardirane.Zar iskustvo Turske nije poucno ?
Hrvatska ce sigurno u zvanicne dokumente ubaciti SVOJE uslove za Srbiju.Zato kod prvog takvog slucaja , ZAMRZNUTI proces pridruzivanja, sve do kraja mandata predsedavanja Hrvatske.
Time se ucena Hrvatske lansira u evropsku javnost i ujedno se stice nova pozicija u odnosu na Hrvatsku.
Obavezno odbiti ucesce na samitu u Zagrebu zbog vredjanja Presednika Srbije .