Vučić: Izbora neće biti 3. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da parlamentarni izbori neće biti održani 3. maja, već u skladu sa Ustavom: 90 dana pre isteka mandata ovog saziva Skupštine. Vučić kaže da je pogrešio što je prihvatio da se maksimalno pomeri datum za održavanje izbora. Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, istakao je da je uvek spreman da razgovara sa Milom Đukanovićem, iako različito gledaju na stvari.

Dobijanje gasa iz "Turskog toka" je strateška stvar za Srbiju i srpsku industriju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da to nema veza sa predizbornom kampanjom. 

Vučić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su završena 403 kilometra gasovoda kroz Srbiju i da je ostalo još da napravimo četiri merne stanice i jednu veliku kompresorsku stanicu u Žabarima. 

Odbacio je pojedine tvrdnje da su postavljani "predizborni rokovi" i da gasovod zapravo još nije završen i istakao da je sve završeno još u decembru.

Ponovio je da je "Turski tok" stvar od koje će ljudi da imaju koristi još mnogo narednih godina.

Vučić ističe da će Srbija, kada postane tranzitna zemlja za gas, samo od toga moći da prihoduje godišnje oko 185 miliona dolara.

Naveo je da je "Turski tok" od velikog značaja za industrijalizaciju Srbije i privlačenje investitora, jer se svi prvo interesuju da li ima dovoljno gasa.

On je rekao da ćemo iz tog tzv. balkanskog toka dobijati najviše ruski gas i da nam niko još nije ponudio neki drugi gas.

"Žao mi što se DPS naljutio, moj posao da brinem o Srbiji" 

Vučić je, govoreći o situaciji u Crnoj Gori, rekao da je to jedina zemlja u kojoj nije bio u zvaničnoj poseti, ali je istakao da je uvek spreman da razgovara sa Milom Đukanovićem, iako različito gledaju na stvari.

"To govori o tome da su postojale stvari o kojima nismo saglasni", rekao je Vučić.

On je istakao i da je posao Đukanovića, kao i njegov, da rade i u interesu Srbije i Crne Gore, kao i da je uvek izbegavao da kaže težu reč.

Podseća da je Srbija uložila u Srpsku kuću 3,5 miliona evra, da je uložen novac u održavanje i rad srpskih nacionalnih institucija, ali da se mora podržati integritet te zemlje.

Kaže i da je Đukanoviću preneo šta misli o pravima srpskog naroda, da je on pošten, otvoren i iskren i da nije preterao.

"Žao mi je što se vladajuća partija naljutila, a video sam to po saopštenju DPS-a, ali moja uloga je da vodim računa o 28 odsto srpskog življa u Crnoj Gori", kaže Vučić.

On je predstavnike međunarodne zajednice upitao koja prava imaju Albanci sa 25 odsto u Severnoj Makedoniji, a koja Srbi u Crnoj Gori i zatražio racionalan odgovor na nesrazmeru u broju i pravima Srba i Albanaca u te dve države.

Kaze i da je zahvalan našem narodu što drži glavu visoko podignutu.

"Smanjenje cenzusa ne zadire u prava građana" 

Vučić je izjavio da nema nijednog udžbenika u kojem se snižavanje cenzusa vidi kao ugrožavanje prava opozicije, te istakao da opoziciju u vezi s tim predlogom "boli" to što je jasno da im nikakav bojkot neće uspeti.

"Smanjenje cenzusa ide na štetu samo vlasti", rekao je Vučić i dodao da ta izmena ne zadire u prava građana i da se tiče samo političkih partija.

Odbacio je argumente protiv promene cenzusa pozivanjem na praksu da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini.

Podsetio je, naime, da su kroz dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta već promenjena tri izborna zakona, a cenzus se, ukazao je, ne ograničava nijednim izbornim zakonom.

Vučić je u prilog smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto izneo da će to: vratiti život u parlament, a normalnost u Srbiju, da će parlament reprezentovati javno mnjenje i da će naterati naprednjake da više rade.

"Nikada veća pomoć Srbije Srpskoj" 

Vučić je istakao da Republike Srpske nema bez Srbije i da ne zna kako bi Srbija, posle svega što se dešavalo i što se dešava srpskom narodu, preživela da ostane bez RS.

Vučić je ponovio da nikada nije postojala veća podrška i pomoć Srbije Srpskoj.

"Možda ne umem da držim govore, ali u novcu umem da pokažem. Uskoro idem u Drvar, da otvorim fabriku koju sam obećao, jer je Drvar, iako van RS, jedna od četiri srpske opštine u Federaciji", rekao je Vučić.

On je, na podsećanje da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim proslavu 9. januara kao Dana RS i pitanje da li to nije doprinelo da se građani RS još manje vežu za BiH, rekao je da se narodu ne može nešto uzeti iz srca.

"Ne krijem da sam srećan zbog postojanja RS, gledam šta mogu da pomognem. To je naša obaveza, nikoga ne ugrožavamo. U svakoj opštini u RS gradimo dom zdravlja, vrtić, školu", naveo je.

Srećan je, kaže, zbog odnosa sa ljudima iz RS i zbog toga što se nije čula nijedna ružna reč. 

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. jan 2020, 10:01) - Mica Bor [neregistrovani]

Pozoriste u kuci

Nikakvi cenzuzi niti pomeranja datuma izbora, nece promeniti nas parlament.Koji je blago receno "pozoriste u kuci"!Moraju se promeniti uslovi za izbore, kao i da na listama budu poimenicno buduci poslanici. Kada bi mediji bili slobodni, znalo bi se ko je ko.Sminkanje stvarnosti nas je i dovelo dovde .

(ponedeljak, 13. jan 2020, 09:15) - anonymous [neregistrovani]

nezrelo

izjava o ministarki Mihajlović je nezrela i može se protumačiti kao pritisak na istražne organe.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

?

A sta je sa izbornim cenzusom ?

(ponedeljak, 13. jan 2020, 08:14) - anonymous [neregistrovani]

Gile

Video sam deo gasovoda kod Zajecara. Brzo rade i bice to veliki pomak za nasu zemlju. Pravi potez

(ponedeljak, 13. jan 2020, 07:12) - Lek Galenika [neregistrovani]

Srbija

Od Turskog toka korist ce imati mnoge generacije iza nas i zato svaka cast presednice Vucicu.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 06:51) - Gaga [neregistrovani]

politika

Turski tok je od velike vaznosti za Srbiju

(ponedeljak, 13. jan 2020, 00:39) - Hadži Snežana Zlatić [neregistrovani]

Hadži

Za razvoj industrije u Srbiji i privlačenje investitora Turski tok je od ogromnog značaja. Ako imamo dovoljno gasa svi će investirati u Srbiji koja je sada finansijski stabilna i ekonomski jaka zemlja.

(nedelja, 12. jan 2020, 23:46) - Tijana [neregistrovani]

Uspeh!

Turski tok stavlja Srbiju na gasnu mapu Evrope. Brojne prednosti za Srbiju znaci gasna deonica. Moramo biti realni i priznati da je to zaista velika stvar i uz to saradnja sa Turskom i Rusijom!

(nedelja, 12. jan 2020, 23:17) - Luka [neregistrovani]

Uspeh

Turski tok je od ogromnog značaja za privlačenje investitora, jačanje ekonomije kao i industrijkog napretka.

(nedelja, 12. jan 2020, 23:01) - Zaki [neregistrovani]

Komentar

Svaka saradnja Srbije sa nekom zemljom je samo dobro donela, pa će tako i ova. Nekada je potrebno vreme da se to vidi, ali brojni rezultati koji su do sada ostvareni nam ukazuju da sve što se sada radi ništa nije uzaludno.