Đorđević: Ostvarivanje plana "Srbija 2025" glavni cilj ministarstva

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je tokom prethodne godine uradilo mnogo kako bi se postigli glavni ciljevi za ostvarivanje plana "Srbija 2025", rekao je ministar Zoran Đorđević, predstavljajući rezultate rada Ministarstva.

Zoran Đorđević je istakao da će se na ciljevima, među kojima su ekonomske migracije, demografija, briga o penzionerima, izrada socijalne karte, smanjenje nezaposlenosti, socijalna zaštita, dalji rad i jačanje inspekcija - inspekcije rada i unutrašnje inspekcije, i dalje raditi.

Kada su u pitanju ekonomske migracije, Đorđević je posebno izdvojio brigu o mladima i borbu protiv velikog odliva stanovništva.

Naveo je da je osnovano Koordinaciono telo koje ima zadatak da sa stručnim ljudima i mladima da smernice u kom pravcu bi trebalo da ide Srbija kako bi bila interesantna za ostanak i povratak mladih i drugih građana u našu zemlju.

Rešavanje demografskih problema

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na rešavanju problema demografije radilo zajedno sa ministarkom zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović, rekao je Đorđević i istakao da su efekti određenih rešenja koji su se očekivali za deset godina postignuti nakon godinu i po dana od primene novog zakona.

"Srbija je prvi put ušla u pozitivan skor, odnosno imala je 614 novorođenih više", podsetio je Đorđević.

Briga o penzionerima

Kao posebno važno, ministar je istakao brigu o penzionerima i u tom smislu kazao da je promenjen Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, kao i da su povećane penzije za 5,4 odsto, a uvedena je i švajcarka formula za izračunavanje penzija.

"Naš cilj je da 2025. godine prosečne penzije budu 430, 440 evra i to je nešto na čemu treba zajednički da radimo", ponovio je ministar.

"Više inspekcija, manje rada na crno" 

Govoreći o radu inspekcija u protekloj godini, Đorđević je istakao da su zabeleženi izuzetno dobri rezultati i da je bio veći broj inspekcijskih nadzora, ali manje onih koji su "uhvaćeni da rade na crno":

"To pokazuje da naša borba i borba Vlade Srbije protiv sive ekonomije daje rezultate."

Ministar je naveo da je uvedena Agencija za mirno rešavanje radnih sporova i da se njen učinak vidi u manjem broju štrajkova. On je najavio da će se u 2020. godini osnovati još jedan registar - registar poslodavaca koji su kršili prava osoba s invaliditetom.

"Smanjena nezaposlenost"

Najvažniji podaci iz prethodne godine koje je Đorđević naveo su nezaposlenost od 9,5 odsto i 64,8 milijardi dinara izdvojenih za trudnice i porodilje.

Đorđević je najavio renoviranje domova, među kojima i Dom za stare na Bežanijskoj kosi, navodeći da se to više neće raditi kozmetički već po evropskim standardima.

Ono što nas očekuje 2020. godine, prema rečima ministra je i otvaranje prve sportske hale za decu bez roditeljskog staranja, kao i reforma rada Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, zakon o finansijskoj podršci porodici biće donet vrlo brzo i to u skladu sa planom "Srbija 2025", gde je jedan od ciljeva da plate u našoj zemlji do 2025. godine budu 900 evra, a penzije 430, 440 evra.

broj komentara 0 pošalji komentar