Dačić: Do maja očekujem jasnu metodologiju pristupnog procesa

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na novogodišnjem prijemu koji je organizovao za predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih misija da su, uz očuvanje teritorijanog integriteta i suverentiteta, ključni spoljnopolitički prioriteti Srbije evropske integracije i prijem u punopravno članstvo Evropske unije.

Ivica Dačić je istakao da do maja, kada se u Zagrebu održava Samit EU - Zapadni Balkan, očekuje jasnu metodologiju pristupnog procesa.

Šef srpske dilomatije ocenio je da Srbija od Hrvatske, kao zemlje regiona i poslednja koja se pridružila EU, očekuje da pruži poseban doprinos politici proširenja.

Ministar je rekao da Beograd u drugoj polovini 2020. godine posebne rezultate očekuje od Nemačke kao najsnažnije ekonomije EU i svakako važne članice EU sa kapacitetom da generiše značajnije odluke.

"Potrebno je da visoko na agendi bude politika proširenja i da aktivnosti obe strane, EU i Srbije, idu sa ciljem da se započeti procesi odvijaju bržim tempom ka konkretnim i vidljivim rezultatima po stanovništvo", naveo je šef srpske dilomatije.

"Prepoznati reformski procesi u Srbiji"

Ivica Dačić je istakao i da su nastojanja da se EU reformiše i prilagodi potrebama današnjice, kao i izazovi sa kojima su suočene države članice EU, uticali da se dinamika pristupnog procesa odvija nedovoljno brzim tempom.

"Ipak, prepoznati su reformski procesi koji se preduzimaju u Srbiji i tokom 2019. godine otvorena su dva pregovaračka poglavlja, čime je Srbija otvorila više od polovine poglavlja 18 od 35 i nesumnjivo je na putu članstva u EU", rekao je Dačić.

Kako kaže, Samit EU - Zapadni Balkan, koji se planira za maj u Zagrebu, trebalo bi da zabeleži konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa.

"Za države koje su već odmakle sa integracijom i otvorile više od polovine pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unapređena sa jasnom političkom podrškom", rekao je Dačić.

"Više članica UN ne priznaje Kosovo" 

Ivica Dačić je izjavio da danas u UN, zahvaljujući argumentima i principijelnoj poziciji Srbije kad je reč o Kosovu i Metohiji, manje članica priznaje nezavisno Kosovo nego što ga ne priznaje.

"Naši argumenti i naša principijelna pozicija ključno su uticali na to da tokom protekle godine još pet članica UN povuče svoje ranije odluke o priznanju Kosova. Tako da je 17 država povuklo ranije odluke, a u UN danas više članica ne priznaje Kosovo kao državu, nego što je priznaje", rekao je Dačić.

"Neshvatljivo da je anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana"

Dačić je naveo da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, i u tom smislu naporno radi sa svim međunarodnim partnerima, kako bi se što pre vratili procesu koji će obezbediti kompromisno i dugoročno rešenje za Kosovo i Metohiju.

"Nadam da ćemo se tokom ove godine vratiti dijalogu i da ćemo uspeti da nadoknadimo propušteno vreme. Ali ponavljam, Srbija nije sama u tom procesu i ne zavisi sve od nas i naše jasne spremnosti za razgovor", rekao je šef diplomatije.

Ocenio je da uprkos maksimalnom zalaganju i konstruktivnosti, Beograd nije zadovoljan napretkom procesa oko Kosova i Metohije jer je pravi dijalog izostao, usled odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi.

"Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti, da će takse biti ukinute što pre, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana i jedini put za postizanje kompromisnog i dugoročnog rešenja", rekao je Dačić.

broj komentara 0 pošalji komentar