Skupštinski odbor za ekologiju podržao pregovaračku poziciju za poglavlje 27

Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije dao je pozitivno mišljenje o Pregovaračkoj poziciji Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene.

Na sednici kojoj je predsedavala Maja Gojković, predsednica Skupštine i Odbora za zaštitu životne sredine, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 veoma kompleksan dokument na čijoj izradi se radilo više od dve godine, a bilo je uključeno 28 institucija i oko 150 ljudi.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on rekao i da je u dva kruga neformalnih konsultacija, Evropska komisija izrazila veliko zadovoljstvo zbog spremnosti Srbije za ovo poglavlje.

Naveo je i da osim teksta Pregovaračke pozicije, koja detaljno opisuje status i planove implementacije, pomenuti dokument sadrži i 14 strateških dokumenata.

Ministar je naveo da ulaganja u sektor voda i sektor otpada mogu dostići oko 7,5 milijardi evra, tako da je predviđeno da se takve investicije finansiraju iz fondova EU (64 odsto), državnog (18 odsto) i lokalnog (četiri odsto) budžeta i fondova i zajmova (14).

Potreba za novih 1.450 ljudi u oblasti ekologije

Dodao je da su pregovaračka grupa i Ministarstvo zaštite životne sredine, u okviru Akcionog plana za razvoj administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine, identifikovali potrebu zapošljavanja oko 1.450 radnika u svim institucijama na svim nivoima koje se bave životnom sredinom.

"Pregovaračka grupa i Ministarstvo zaštite životne sredine kao vodeća institucija pokazali su da imaju stratešku viziju u ovoj oblasti i da tačno znaju koji se koraci od Srbije očekuju kako bi se u narednom periodu poboljšalo stanje u životnoj sredini i u krajnjoj liniji ispunili zahtevi Evropske unije u ovom poglavlju", rekao je Trivan.

Napomenuo je da su priprema za pregovore i razvoj pregovaračke pozicije neophodan deo procesa pridruživanja EU ali ne i krajnji cilj.

"Najvažnije je to što koristeći regulatorno iskustvo iz EU možemo bolje da upravljamo raznim ekološkim problemima ovde u Srbiji. EU je razvila niz alata za obezbeđivanje dobrog kvaliteta vazduha, čistih voda, visoku stopu reciklaže otpada i upravljanje industrijskim zagađenjem. Srbija se susreće sa problemom kvaliteta vazduha u Beogradu i drugim gradovima", naglasio je Trivan.

Unaprediti sistem kontrole kvaliteta vazduha

Rekao da u toj oblasti nema kratkoročnih rešenja i da se, da bi se promenila situacija, moraju unaprediti postojeći sistemi nadgledanja koji će omogućiti bolju procenu stanja i uticaja na kvalitet vazduha.

"Moramo težiti čistijem transportu, manje zagađujućim industrijama, korišćenju goriva visokog kvaliteta, promeni ponašanja i održivim sistemima grejanja domaćinstava", ukazao je Trivan.

Dodao je da je pristupanje EU pruža dobru priliku za Srbiju da poboljša standarde zaštite životne sredine koji su od suštinskog značaja za poboljšani kvalitet života građana.

"Aktivnosti koje imaju za cilj postizanje ekoloških standarda EU odražavaju ambiciju Srbije da životna sredina garantuje zdravlje, sigurnost i bolji kvalitet života njenih građana, jer zagađenje ima ozbiljne zdravstvene posledice. Sprovođenje EU regulative i Poglavlje 27 imaju za cilj da zaštite građane od ekoloških rizika po zdravlje", zaključio je Trivan.

broj komentara 0 pošalji komentar