SZS: Zagađenje vazduha pokazalo nebrigu vlasti

Savez za Srbiju ocenio je u svom saopštenju da je zagađenje vazduha pokazalo neodgovornost vlasti i nebrigu za građane i njihovo zdravlje i zatražio preduzimanje hitnih mera za smanjenje zagađenja u gradovima i na zaštiti zdravlja građana Srbije.

"Iako se gradovi u Srbiji, posebno Beograd, mesecima nalaze među najzagađenijim gradovima u svetu, ni gradske ni centralne vlasti nisu preduzele nikakve mere da se građani o tome obaveste, niti da se sprovedu mere za smanjenje zagađenja", naveo je SZS u saopštenju.

Među merama koje SZS traži su "odgovornost" premijerke Ane Brnabić, ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana i čelnika lokalnih samouprava.

SZS traži i utvrđivanje i obaveštavanje javnosti o trošenju "zelenog dinara" koji zagađivači, ali i građani kroz ekološku taksu, plaćaju, jer, kako kažu, postoji sumnja da se ta sredstva koriste mimo zakona i nenamenski.

Kao treću meru iz SZS-a traže da se ispita istinitost tvrdnji da je većina mernih uređaja za merenje zagađenja vazduha, koji su u vlasništvu države, neispravna i da podaci koji se objavljuju o zagađenju dolaze sa uređaja koji ne pripadaju državi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Jel?

A sta si uradio za ekologiju dok si bio na vlasti? Nista, kako bi mogao da sad kritikujes.