Hjuman rajts voč o Srbiji – u kojim oblastima se očekuje brži napredak

Srbija je tokom 2019. godine malo napredovala u zaštiti ljudskih prava, ocenjuje nevladina organizacija Hjuman rajts voč u najnovijem izveštaju o ljudskim pravima u svetu.

U izveštaju se ukazuje na oblasti u kojima se očekuje brži napredak, uključujući činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine, uz medijaciju Evropske unije, i dalje zamrznut.

Suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji su, kaže Hjuman rajts voč, bila spora, a nedovoljan je napredak u postizanju dugoročnih rešenja za izbeglice i raseljena lica.

Ta nevladina organizacija navodi i da je položaj novinara u Srbiji još uvek nesiguran.

HRV ističe da je komisija koja se bavi istraživanjem ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović napravila određeni napredak i ukazuje da su u martu prošle godine izrečene presude za ubistvo Ćuruvije, aprila 1999. godine.

Konstatuje se da ima izveštaja o napadima i pretnjama medijima i novinarima zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima, te da provladini mediji, kako se navodi, često sprovode kampanje u kojima klevetaju tzv. nezavisne medije.

Medijski pluralizam postoji, ali je, kažu, kompromitovan velikim brojem medija koji su bliski vladajućoj stranci.

Kad je reč o suđenjima za ratne zločine, navodi se da je napredak u procesuiranju ratnih zločina pred srpskim sudovima spor i da mu nedostaju neophodna politička volja, adekvatni resursi i snažan sistem za podršku svedocima. 

Brinu, kaže se, i napadi i pretnje pripadnicima LGBT zajednice, a sistem azila treba unaprediti, jer su niske stope priznanja tog statusa.

"Dijalog Beograda i Prištine zamrznut" 

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, HRV navodi da je dijalog Beograda i Prištine zamrznut od novembra 2018. godine, nakon što je, kako navode, Srbija blokirala Kosovo u Interpolu, a Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije i BiH od 100 odsto.

HRV navodi da je spor napredak Prištine kad je reč o uspostavljanju odgovornosti za ratne zločine tokom 1998/1999. godine na Kosovu.

Novinari sa Kosova se suočavaju sa pretnjama i zastrašivanjem, dok suđenja za zločine protiv novinara sporo napreduju.

HRV ističe i da se nastavljaju tenzije između Srba i kosovskih Albanaca, najviše na severu.

Ocenjuju i da se zajednice Roma, Aškalija i balkanskih Egipćana i dalje suočavaju sa diskriminacijom.

"Svetski izveštaj 2020" HRV je godišnji pregled o stanju ljudskih prava u svetu koji pokriva sto zemalja, a obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019. godine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 18:33) - milan lala [neregistrovani]

bas vi

E bas ste vi nasli da dajete ocene i ocenjujete drzave po pitanju ljudski prava . A gde vam je ocena o krsenju ljudskih prava koje cini SAD po citavoj planeti uvodjenem raznih sankcija i ratovima koje non stop proizvodi a koji uzasno pogadjaju obicne ljude .
More... 

(sreda, 15. jan 2020, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

ko je blokirao?

"Srbija blokirala Kosovo u Interpolu..."

Iz toga se vidi neobjektivnost HRW-a. Srbija nije blokirala Kosovo jer nema ta ovlascenja, prijem Kosova su blokirale drzave clanice Interpola.

(sreda, 15. jan 2020, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

LJudska pravi!

Prvo podite od Amerike ,EU,Africkih ,Aziskh i Rusiju koja vi stoji na oku i onda nam ispricajte pricu o ljudskim pravima.

(sreda, 15. jan 2020, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

”Хјуман Рајтс Воч”?

Преведите на српски да сав народ разуме: ”Осматрач људских права”.

(sreda, 15. jan 2020, 12:36) - Горан [neregistrovani]

Кога верује у Хјуман Рајтс Воч ...

Хјуман Рајтс Воч је НВО која служи као алатка у рукама моћних да манипулишу и нападају слабе државе. Како то да Хјуман Рајтс Воч ништа не зна о 200 000 протераних неалбанаца са Космета којима није дозвољено да се врате у своје куће? А погром неалбанског становнишртва са Космета 2004-те? А не чујем да Хјума Рајтс Воч ишта ради по питању отимања имовине Српске Православне Цркве у Црној Гори? Због овог наведеног, између осталог, зашто би ико поверовао у извештаје Хјуман Рајтс Воча?