Vučić o porukama iz Izraela: Potrebna borba protiv jednostranosti i mržnje

Vrednosti nacizma i fašizma ne smeju nikada da budu deo vrednosti bilo kojeg društva i treba se boriti protiv svake vrste jednostranosti i mržnje, jedinstvena je poruka sa obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic, preneo je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, koji se ranije danas poklonio žrtvama Holokausta u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, kaže da je imao čast da predstavlja Srbiju na važnom događaju obeležavanja ulaska Crvene armije u Aušvic i defakto pobede nad fašizmom, kao i obeležavanja teških i užasnih godina Holokausta.

"Mislim da ste svi vi, kao i mi u delegacijama, bili ponosni na ugled koji naša zemlja ima u Izraelu i na posebno poštovanje koje smo dobili od predsednika Izraela Rivlina i premijera Netanjahua", rekao je Vučić novinarima po završetku posete Jerusalimu.

Napominje da je Srbija posebno poštovanje dobila i od izraelske javnosti i da su i obični ljudi, na primer oficiri za vezu, novinari, bezbednjaci i svi drugi, videli vesti o zastavi sa Davidovom zvezdom koja je postavljena na zgradi Predsednistva Srbije.

Ističe da se na ceremoniji govorilo o vrednostima i šta mora da se uradi i za šta da se bori u budućnosti.

"Da vrednosti nacizma i fašizma ne budu nikada deo vrednosti bilo kojeg, ne samo našeg, već bilo kojeg društva u našem okruženju. I da se borimo protiv svake vrste jednostranosti, mržnje i borbe protiv ljudi samo zato što drugačije misle ili mi mislimo da drugačije izledaju ili mislimo da su drugačiji od nas. Mislim da je to jedinstvo poruke koju smo danas mogli da vidimo, što je od ogromnog značaja za budućnost", rekao je Vučić.

"Svako isticao neku svoju ulogu"

Predsednik dodaje da je, sa druge strane, video i snažne poruke Izraela i SAD, kako je rekao, protiv jedne zemlje. 

"Nešto drugačije poruke drugih predsednika i insistiranje Putina da se ne zaboravi da je 27 miliona Sovjeta stradalo, a Amerikanci da je dva miliona njih učestvovalo u borbi i oko 125.000 poginulo u Drugom svetskom ratu", naveo je Vučić.

Vučić kaže da je svako isticao neku svoju ulogu.

"Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer govorio je kako se stidi i kako nikada neće prihvatiti da je bilo ko i bilo šta u ime Nemačke ispravno uradio protiv Jevreja ili bilo kog drugog naroda tokom Drugog svetskog rata", istakao je predsednik Srbije.

"Uskoro novi razgovori, odnosi sa Crnom Gorom ne smeju da budu loši" 

Vučić je ponovio da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru izneli različite argumente po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, ali da su se saglasili da treba da nastave da razgovaraju, jer odnosi dve zemlje nikada ne smeju da budu neprijateljski i loši.

Predsednik je novinarima rekao da će se uskoro znati novi datum njegovog razgovora sa Đukanovićem, te da je njemu svejedno gde će se to i na koji način dogoditi.

Napomenuo je i da ga brine popis stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine, jer bi, ocenjuje, bila katastrofa ako bi se pokazalo da Srbi u toj zemlji nestaju.

"Imali smo jedan veoma kompleksan i težak razgovor", rekao je Vučić.

Preneo je da je Đukanović iznosio drugačije argumente po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, ali da je siguran da se ni jedan ni drugi nisu radovali njihovom dubokom neslaganju po tim pitanjima, što je, kaže, činjenica koju su obojica danas morali da iskažu.

"Ono što je pozitivno – da smo se dobro razumeli i mislim da smo se dogovorili da nastavimo da razgovaramo, da dobro razumemo da odnosi Srbije i Crne Gore nikada ne smeju da budu neprijateljski i loši i da moramo zajednički, sa svim drugim akterima, u ovom slučaju SPC, da dođemo do nekakvih rešenja u budućnosti", rekao je Vučić.

Preneo je i da su sinoć on i Đukanović slučajno sedeli jedan preko puta drugog, što je stvar protokola, ali da su iskoristili tu priliku da razgovaraju o ozbiljnim temama, ozbiljno i odgovorno.

Vučić je rekao da je druga tema njihovog razgovora, mnogo lakša, bila bolja koordinacija u delovanju i razumevanju poruka EU, i u odnosu prema EU.

O susretu sa Pensom i Makronom

Vučić je izjavio da je potpredsedniku SAD Majku Pensu, tokom kratkog razgovora u Jerusalimu, zahvalio na američkom angažmanu i pozvao ga da zajedno sa predsednikom Donaldom Trampom poseti Srbiju.

Naglasio je da je razgovor bio kratak i da je iskoristio koliko je mogao svoje vreme.

Vučić je rekao da je podsetio Pensa na to ko je, iako su imali zvanične razgovore kada je predsednik Srbije boravio u Beloj kući, jer Pens sreće brojne predsednike širom sveta.

"Mene to nije sramota, ne patim, nisam od onih koji kažu: 'Jao, čim me je video, setio se treće rečenice iz našeg razgovora' ", naveo je Vučić.

Kada je reč o susretu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da mu je preneo da se nada da će se njih dvojica videti zvanično i posle maja.

Očekuje da će i 16. februara, ako sve bude u redu, imati zvaničan sastanak u Briselu u Evropskom savetu sa Šarlom Mišelom.

Dodao je da je Makronu poručio da kada "on završi svoje lokalne izbore, kada se završi sva ta gungula oko otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, imaćemo mi i Crna Gora da tražimo nešto za Srbiju i za našeg južnog suseda".

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 22:52) - Graje [neregistrovani]

Saradnja

Izrael i Srbija treba da nastave saradnju.Srbija cela treba da se gradi. Svaki međunarodni skup je važan za ekonomski napredak i razvoj.

(četvrtak, 23. jan 2020, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

Iskren da budem

Nikada u životu mi nije bila jasna ta zanesenost i fama da su Jevreji krivi za sve. Skoro sam na you tube gledao socijalni eksperiment u Francuskoj gde je čovek sa jevrejskom kapom šetao kroz Pariz i šokirao sam se salvom uvreda koje je primio.

(četvrtak, 23. jan 2020, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Vucic 1

Uvek se ponosi Srbijom, svaka cast.