Ljajić očekuje pozitivan Bramercov izveštaj

Ministar Rasim Ljajić rekao da će junski izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom biti "više nego pozitivan". Teško je prognozirati kada će Ratko Mladić biti uhapšen, naglasio Ljajić za RTS.

Uveren sam da će naredni, junski izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom biti "više nego pozitivan", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Siguran sam da će ono što tužilaštvo ima biti dovoljno da i junski izveštaj o saradnji sa Tribunalom bude više nego pozitivan", rekao je Ljajić gostujući u emisiji Radio televizije Srbije "Oko".

Ljajić je ponovio da Nacionalni savet ima redovnu komunikaciju sa Haškim tribunalom i van oficijelnih poseta kakva je Bramercova koja se očekuje u maju, pre usvajanja izveštaja glavnog tužica u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar je naglasio da je teško prognozirati kada bi haški begunac Ratko Mladić mogao biti uhapšen, ali je dodao da je siguran da će taj posao biti završen.

"Kada Mladić bude uhapšen sa leđa građana Srbije biće skinuto teško breme", rekao je Ljajić.

 Teška ekonomska situacija

Ministar Ljajić je i ovom prilikom ponovio da u Srbiji ima između 600.000 i 700.000 siromašnih, kao i da će, kako je najavio, Vlada Srbije za rešavanje njihovih najnužnijih potreba izdvojiti oko 880 miliona dinara.

Ministar je, međutim, primetio da je ekonomska situacija mnogo teža nego pre tri-četiri meseca.

"Možda ja idem samo tamo gde je teško, a ne i tamo gde je dobro i vidim da je situacija mnogo teška. No, to vide i drugi ministri, jer i oni putuju po Srbiji", rekao je Ljajić.

On je najavio da će Vlada Srbije, možda, već na telefonskoj sednici u ponedeljak doneti odluku o povećanju minimalne cene rada sa 87 na 90 dinara po radnom satu.

Kako je rekao, to je predlog resornog ministarstva i potrebno je samo da Vlada Srbije donese odluku poštujući Zakon koji, kako je objasnio, kaže da kada Socijalno-ekonomski savet ne može da se oko toga saglasi, odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Ljajić je rekao da bi u tom slučaju minimalna zarada bila povećana za 500 dinara.

Govoreći o povezivanju radnog staža zaposlenima kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, Ljajić je kazao da će broj takvih slučajeva premašiti 100.000 radnika, "a to je više od očekivanog".

Do sada je staž povezan za 40.000 radnika, kazao je ministar i dodao da je danas dogovorena i overa zdravstvenih knjižica radnicima kojima to do sada nije učinjeno.

broj komentara 0 pošalji komentar