Tadić: Nedopustivi napadi na novinare

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić u potpunosti podržava zahtev medijskih kuća da državni organi moraju da omoguće novinarskim ekipama nesmetan rad i bezbednost na terenu. Napadi na novinare izazvali su oštra reagovanja medijskih kuća i političkih stranaka.

 

Predsednik Tadić kaže da ne sme više da se dogodi da se napadaju i prebijaju novinari, snimatelji i fotoreporteri, koji profesionalno rade svoj posao.

"Napadom na novinare, lekare, advokate, policajce, ljude koji rade svoj posao, ugrožavaju se osnovni temelji društva", rekao je predsednik Tadić i naglasio da nadležne službe moraju da obezbede sigurnost svim građanima Srbije.

Predsednik Tadić je ukazao da govor mržnje i pozivi na linč i nasilje, koje čujemo od predstavnika nekih stranaka su neprimereni u civilizovanom društvu i pozvao političare da povedu računa o svojoj retorici, i ponašaju se odgovorno i ozbiljno.

"Jezik mržnje i nasilničko ponašanje ne mogu biti tolerisani, ni u parlamentu, ni na ulici", naglasio je predsednik Tadić.

Dvojici napadača određen pritvor do mesec dana

Protiv dvojice napadača na snimatelja B92 Boška Brankovića pokrenuta je istraga i određen im je pritvor do mesec dana, rečeno je Tanjugu u Trećem opštinskom sudu u Beogradu.

Istražni sudija saslušao je Stefana Milićevića i Nikolu Lazića, posle čega je doneo rešenje o pokretanju istrage protiv njih i odredio im pritovor zbog osnovane sumnje da su u grupi ljudi zajedničkim delovanjem Brankoviću naneli tešku telesnu povredu.

Osnov za određivanje pritvora je opasnost da bi boravkom na slobodi ometali istražni postupak.

Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

Branković, snimatelj TV B92, napadnut je 24. jula na skupu na protestu zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

Učesnici protesta napali su Brankovića u Ulici kneza Miloša i razlupali mu kameru kada su ga videli kako snima demonstrante dok lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet.

Branković je hospitalizovan zbog preloma potkolenice i istegnuća ligamenata kolena.

Policija je saopštila da su Lazić i Milićević uhapšeni sinoć, a da se potraga za preostalim osobama za koje se sumnja da su umešane u taj napad intenzivno traga.


Proglas novinara: Država odgovorna za zaštitu rada i života novinara

U proglasu, koji je najvišim državnim organima upućen sa sastanka predstavnika novinarskih udruženja i medijskih kuća, ocenjeno je da se u Srbiji ponovo stvara atmosfera linča i od nadležnih organa zatraženo da zaštite živote novinara.

Novinari od nadležnih državnih institucija traže da se svaki napad na kolege tretira kao napad na službeno lice i da se izvršna i sudska vlast, i posebno policija, najodlučnije založe za zaštitu novinarske profesije.

Novinari su u proglasu zatražili da se pronađu počinioci napada na njihove kolege tokom protesta koji su u Beogradu organizovale ultradesničarske nevladine organizacije i Srpska radikalna stranka i da odgovorni budu identifikovani, privedeni i kažnjeni prema važećem Krivičnom zakonu.

"Ukoliko u narednih 48 sati ne budu privedeni svi napadači na naše kolege, bićemo prisiljeni da redukujemo izveštavanje sa javnih skupova, pre svega, bez slike", navodi se u proglasu.

Novinari, kako se navodi, Vladu Srbije, posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova, smatraju odgovornim za "tolerisanje divljanja demonstranata koje predvode SRS i 'Obraz'".

"Nedopustivo je da kolovođe demonstracija otvoreno prete smrću novinarima i najvišim državnim funkcionerima, što je samo po sebi teško krivično delo, a da policijski i pravosudni organi ne preduzimaju gotovo ništa", ističe se u proglasu.

Novinarska udruženja i urednici medija ocenjuju i da je činjenica da nasilničko ponašanje prema medijima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini partijski funkcioneri, a da se tome gotovo niko javno ne protivi.

U proglasu su kao učesnici sastanka potpisani predsednik NUNS-a Nadežda Gaće, predsednik Asocijacije medisjkih fotografa Srbije Zvezdan Mančić, glavni i odgovorni urednik dnevnika "Blic" Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković, glavni i odgovorni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik TV B92 Sanda Savić, glavni i odgovorni urednik lista "Republika" Nebojša Popov, glavni i odgovorni urednik TV Foks Tatjana Vidojević, glavni i odgovorni urednik VIN TV Produkcije Gordana Suša.

Učesnici sastanka bili su i glavni i odgovorni urednik TV Pink Tanja Jordović, glavni i odgovorni urednik TV Studio B Aleksandar Timofejev, glavni i odgovorni urednik magazina "Status" Slaviša Lekić, zamenik glavnog urednika "Politike" Vladimir Radomirović, zamenik glavnog urednika Produkcijske grupe Mreža Maja Divac,pomoćnik glavnog urednika dnevnika "Danas" Nataša Bogović, urednik TV Avala Jovan Palavestra i predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Proglas su podržali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija elektronskih medija ANEM, Asocijacija Lokal preš, Javni servis RTS, Javni servis RT Vojvodine, novosadski dnevnici "Dnevnik" i "Građanski list".

RTS neće snimati proteste

Kolegijum Informativnog programa RTS-a odlučio je da više ne šalje kamere i snimatelje na protesne skupove na kojima se preti i napadaju predstavnici medija.

"To je naša interna odluka", rekao je Tanjugu glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

"Kolegijum je dodlučio da se sa takvih skupova više ne izveštava "slikom" zbog napada na novinare i širenje atmosfere nasilja od strane nekih učesnika", rekao je Stefanović.

Studio B izveštava sa protesta ali sa udaljenosti

Direktor i glavni i odgovorni urednik televizije Studio B Aleksandar Timofejev izjavio je danas da će novinarske ekipe te televizije i danas izveštavati sa protesta protiv hapšenja Radovana Karadžića, ali "na pristojnoj udaljenosti".

Timofejev se nada da će državni organi omogućiti nesmetan rad medija i naći rešenje kako bi novinari bili sigurni da će biti zaštićeni tokom izveštavanja sa sličnih skupova, jer će "u suprotnom biti prinuđeni da redukuju izveštavanje".

"Strašno je to što mi, stariji novinari, koji smo nekada izveštavali sa protesta, osećamo odgovornost kada na ovakve skupove šaljemo svoje mlade kolege u strahu da li će se vratiti živi", dodao je Timofejev.

Mićunović za slobodno informisanje

Mićunović je rekao da je neohodno očuvati slobodan protok informacija i slobodu mišljenja, bez obzira na agresivne nastupe pojedinih ekstremnih grupa.

"Ne smemo dozvoliti da ovake stvari na bilo koji način ugroze slobodu informisanja", naglasio je Mićunović, dodavši da u tom pogledu režim treba da se brani institucijama, jer će takvo ponašanje samo po sebi izgubiti podršku javnosti.

Mićunović je ocenio da je korektna odluka RTS-a da više ne izveštava slikom sa protesta i dodao da bi to trebalo da urade i druge medijske kuće, jer će se "onog trenutka kada to više ne dobija nikakav publicitet, videti sva besmislica takvog agresivnog ponašanja".

DSS se zalaže za proteste bez nasilja

Protesti su jedna od tekovina demokratije i legitimno pravo građana i opozicije, ali je naglasio da se DSS zalaže da oni budu mirni i bez nasilja, izjavio je portparol Demokratske stranke Srbija Andreja Mladenović.

"Bitno je izbeći nasilje i rušenje , to nije dobro, jer se time ne šalje poruka koju opozicija želi da pošalje mirnim protestima, već oni proizvode suprotan efekat. DSS je najavila da će opozicione stranke podržati proteste, kako bi se skrenula pažnja na politku koju vodi vladajuća koalicija, jer oni ne vode politiku Srbije, već onu koja im se nameće sa strane", kazao je Mladenović.

Mladenović je dodao da su, između ostalog, razlozi zbog kojih opozicija protestuje i "medijska blokada" i da su protesti jedan vid i način da opozicione stranke izraze svoj stav i mišljenje.

Mladenović je dodao da "vlast može promenom politike da učini mnogo kada su protesti u pitanju".

"Osuđujemo svaku vrstu nasilja, a posebno napade na novinare. Apelujemo na sve koji učestvuju u protestima da se uzdrže od te vrste reakcija. Ukoliko postoji nezadovoljstvo radom nekog medija, postoje drugi načini da se to nezdovoljstvo iskaže, ali napad na novinare je svakako za osudu", naglasio je Mladenović.

Filipovski: Nova Srbija za mirne proteste

Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je danas da je ta stranka protiv upotrebe sile na okupljanjima i protestima i da bi trebalo da postoji maksimalna zaštita učenika protesta, bilo da su oni demonstarnti ili novinri, koji rade svoj posao.

Filipovski je Tanjugu rekla da su protesti legitiman vid delovanja opozicije i da se protiv vlasti protestovalo na ulici i pre 2000. godine, dodavši da se to tada "shvatalo kao demokratsko pravo, pa zašto ne bi bilo shvatano i sada".

Filipovski je ocenila da se eskalacija nemira može sprečiti tako što će "državni organi preduzeti potrebne mere i reagovati pravovremeno protiv pojedinaca koji prave nerede".

"Pre svega, trebalo bi zaštiti predstavnike medija, jer oni obavljaju svoj posao", rekla je Filipovski.

Ružić: Opozicija protestima želi da "stekne određeni politički profit"

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić ne dovodi u vezu dešavanja u Skupštini Srbije i svakodnevne proteste na ulicama Beograda.

"Intezivirana opstrukcija opozicije u parlamentu sa dešavanjima na ulicama Beograda nema direktnu vezu, jedini zajednički imenitelj je, da tim činjenjem steknu određeni politički profit, nadajući se da mogu da vrate vreme pre 11. maja, i da u toj atmosferi očekuju rezultate izbora", rekao je Ružić Tanjugu.

Ružić ne očekuje eskalaciju podvajanja između partija u Srbiji, ali, kako je istakao, očekuje korektan odnos kakav su socijalisti gajili prema političkim oponentima, a ne na ulicama prestonice gde "gledamo naručena paljenja zastava SPS-a i fotografija njenih ministara".

Državni organi radiće svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom, kako bi zaštitili sve građane, a posebno predstavnike "sedme sile", "bez ikakave mogućnosti da se podleže nekavim političkim manipulacijama i pritiscima", poručio je Ružić.

SVM za mirne proteste  

Šef poslaničke grupe manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da da građani imaju prava na mirne proteste, koji bi "trebalo da budu u granicama normale".

"Nema opravdanja za vandalizam na ulicama i napade na novinare i institucije. Odgovornost za to treba da snose organizatori protesta", kazao je Pastor.

broj komentara 22 pošalji komentar
(nedelja, 27. jul 2008, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

9.10.1991. godine

Kade se mene pita , za mene nema razlike izmedu Milosevica-KAradzica_Mladica i novinara RTB-a, dijeja scevenstva SPC, Brane Crncevica, Novinara informativnog programa RTB Oni su bili okidac. Pogledajte emisije RTB od Gazmestana do 98 g....

(nedelja, 27. jul 2008, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

U pravu je

Pa neznam koliko mogu izdrzati i ctaoci i slusaoci a da ne reaguju.Moramo se zapitti kolika je odgovornost medijskih izvestaca svemu ovome.Pa zar stvarno misle da smo mi bas toliko glpi i da trebamo bas da prihvatimo sve onako kao am oni to svojom voljom ili pod neciim pritiskom serviraju.I pitam se samo kakvo znacenje kod nas ima nezavisno novinarstvo.

(nedelja, 27. jul 2008, 11:02) - brisislobodno [neregistrovani]

Sta sad?

Znas oni su odlucili da ne izvestavaju sa mesta gde tuku njihove i time pregazili etiku izvestavanja (pisem samo sto mi odgovara). Napisi da volis Predsednika da je lep pametan karakter covek i nece ti obrisati tekst Ne sekiraj se naci ce srbija dusu

(nedelja, 27. jul 2008, 01:04) - anonymous [neregistrovani]

nije u pravu

novinare netreba i nesme niko napadati ali "NOVINARE" a novinari su samo oni koji su objektivni i rade svoj posao u skladu sa novinarskim kodeksom a oni sto rade i pisu za jednu ili drugu stranu koja im da vise love nezasluzuju takvu kvalifikaciju kao sto je rec "novinar" u EU novinari odgovaraju ako nekoga vredjaju ili klevetaju a da ne iznesu cvrste i ubedljive dokaze u vezi sa tim

(subota, 26. jul 2008, 23:35) - Ivo Andric [neregistrovani]

26.maja 1992. godine

Srebrenica, posle ranjavanja zarobljen od strane xxx jedinice pod komandom Nassera Orica moj rodjak Rankic Nenad 24 god. odnesen je u Srebrenicu. Na ocigled tadasnjih gradjana xxx Srebrenice prvo je paljen let lampom, a zatim na njega nabacane auto gume i ziv spaljen. Postoji krimi dokumentacija i do danas nije podignuta optuznica protiv NN lica.

(subota, 26. jul 2008, 23:19) - Ivo Andric [neregistrovani]

7.maj 1992. godine

Na porucju Zelenog Jadra, Srebrenica, iz slicne zasede kao sto su ubijeni novinari iz Sapca ubijeni su u civilnom vozilu, civili Milojko Mitrovic, Simo Tanasijevic i Zoran Vukosavljevic, moji rodjaci.

(subota, 26. jul 2008, 22:51) - Ivo Andric [neregistrovani]

Sta sad?

Koga sam vredjao u predhodnom tekstu? Sto niste objavili? Zasto prikrivate ratne zlocine?

(subota, 26. jul 2008, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Principijelno

Da se razumemo, može se nama svidjati ili ne kao izveštava RTS ili B92, ali to nikako ne sme biti razlog da se novinari i snimatrelji izlažu verbalnom ili još gore fizičkom linču.
Pa postoji sigurno drugi način da se kritikuju mediji.

(subota, 26. jul 2008, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

samo napred

A i ti si mi neki demokrata . samo napred ,Srbiji treba cvrsta ruka. Pa nije on Haile Silasije ili Idi Amin pa da vlada cvrstom rukom. Necemo valjda cvrstom rukom u demokratsku Evropu.

(subota, 26. jul 2008, 21:02) - Ivo

9.10.1991. godine

U popodnevnim casovima, na lokaciji Gornjih Mokrica u opstini Petrinja, iz zasede mucki su ubijeni novinari, radnici RTS, Zoran Amidzic i Bora Petrovic. Zasedu je organizovao vodja terotristicke grupe iz Petrinje Zeljko Hosi. U pripremi zasede su mu pomagali tadasnji oficiri JNA kapetan Kabasi rodjen na KM drzavljanin Srbije i potporucnik Senad Masovic, rodjen u Sjenici drzavljanin R Srbije.
Od HRT trazite da vrate Amidzinu torbicu i sapisak juniorske reprezentacije Jugoslavije.