Osuda govora mržnje

Politički analitičari upozoravaju da je svaki vid pretnje agresijom krivično delo. Složni su i u oceni da na pretnje i govor mržnje treba da reaguje pravosuđe.

Politički analitičar Milan Nikolić ocenio je danas da je to što se dešava na protestima povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića sramno za Srpsku radikalnu stranku, ali i za ponašanje policije koja, iako prisutna, nije sprečila napade na novinare koji su radili svoj posao.

Nikolić je rekao Tanjugu da su radikali i ranije pritiskali medije koji im nisu bili skloni i pokazivali sklonost da putem nasilja svojih simpatizera izražavaju negodovanje prema stavovima pojedinih medija.

Nikolić se nada da se to više neće dešavati.

"Radikali moraju da shvate da im se bar na duži rok ne isplati takva praksa i da je za njih krajnje nepovoljno stvaranje lošeg imidža, da budu asocijacija na nasilje prema novinarima. Nemate danas stranku u svetu, čak i ako su izrazito okrenute ka nasilju, kao što su neke neonacističke stranke, koje dopuštaju da njihovi članovi maltretiraju, tuku novinare i razbijaju im opremu. To je glup odnos prema medijima i oni moraju da shvate da je i njihov politički interes da odustanu od takve prakse. To je stvar koja je u demokratiji sama po sebi neprihvatljiva", rekao je Nikolić.

Za odluku nekih medija da, zbog nasilja nad novinarima i TV snimateljima više ne izveštavaju sa protesta, on je rekao da ne zna da li je to dobra mera i da li će biti efikasna, ali da je u svakom slučaju legitimna.

"To je jedina mera odbrane koju mediji mogu da preduzmu, ali je na državi, pre svega, da se izbori sa nasiljem na ulicama i da onemogući nasilnike da maltretiraju novinare i da ih sprečavju u njihovom radu", rekao je Nikolić.

Tomić: Pretnje radikala i govor mržnje treba kažnjavati

Kulturolog Zorica Tomić osudila je danas pretnje radikala upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ocenivši da ovakav govor treba kažnjavati.

"Takve stvari u javnosti ne bi smele da se izgovaraju bez ozbiljnih konsenkvenci, a bila sam šokirana kada sam čula pretnje funkcionerke SRS Vjerice Radete upućene predsedniku Tadiću, kojima je artikulisala svoje negodovanje povodom hapšenja Radovana Karadžića", kazala je Tomićeva Tanjugu.

"Govor je zastrašujući, a primetan je povratak neke vrste arhaičnog rečnika", ocenila je Tomićeva i dodala da taj govor pokazuje nemoć da se na civilizovan ili racionalan način izrazi sopstveni stav, pa makar on bio i krajnje negativan, tačnije "negodujući u odnosu na nastale okolnosti".

Tomićeva se nada da, uprkos veoma dubokoj podeljenosti biračkog tela u Srbiji, govor mržnje neće biti "modus operandi" (način delovanja) u srpskom javnom životu, naročito ne među građanima, ali "uz uslov da političari sa obe strane spuste loptu, a posebno oni koji se sada osećaju ljutim i izigranim".

"Nema snažne demokratije bez snažne opozicije, ali je bitan način na koji se artikuliše svaka kritička perspektiva", poručila je Tomićeva.

Neda Todorović: Pravosuđe mora da reaguje

Profesor Fakulteta političkih nauka Neda Todorović ocenila je danas da su radikali svojim necivilizovanim ponašanjem na protestima povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića kriminalizovali politički život Srbije.

Todorovićeva je izjavila Tanjugu da pravosuđe i policija moraju najdrastičnije reagovati svim mogućim organima društva koji će da spreče i prekinu kriminogeno ponašanje koje ide sve do pretnje smrću.

Pored pretnji državnim funkcionerima, u protestima je napadnuta i novinarska profesija koja mora da se zaštiti zakonom, smatra Todorovićeva.

"I sami mediji moraju da preduzmu kaznene mere, boreći se protiv takvih ispada pojedinih stranaka", kazala je ona i dodala da se nešto slično već godinama emituje sa javnog kanala koji prenosi Skupštinu.

Todorovićeva smatra da prenos iz Skupštine na javnom kanalu smesta mora da prestane, a "ako već mora nešto da se prenosi iz Skupštine, neka to bude neki poseban kanal, pa neka mazohisti koji hoće to da gledaju - gledaju, ali javni kanal, koji svi plaćamo, ne može to da radi zato što se odatle seje mržnja".

Vukadinović: Neophodan je kompromis

Analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da Srbija "ulazi u period pojačane političke radikalizacije", istakavši da ishod političke polarizacije može da bude "ili kompromis realnih političkih snaga ili diktatura jedne od političkih opcija".

Vukadinović smatra da su u ovom trenuku u Srbiji institucije blokirane, javnost podeljena, a vlast "koncentrisana u jednim rukama i jednom kabinetu".

To, po njegovoj oceni, neminovno dovodi do političke radikalizacije i sukoba koji se uvek, pre ili posle, izlivaju izvan institucija i završavaju na ulicama.

Vukadinović je u izjavi Tanjugu procenio da će ovakva polarizacija potrajati, a da je njeno prevazilaženje moguće komprisom realnih snaga svih aktera, koliko toliko uravnoteženjem raspoloženja najvećeg broja građana ili diktaturom.

To relativno zatišje trajalo je praktično do predsedničkih izbora i ono je bilo uslovljeno, s jedne strane, potrebom kakvog-takvog konsenzusa zbog Kosova i Ustava i relativnom ravnotežom snaga između DSS-a, koji je imao premijera, DS-a, koji je imao predsednika i vlast u Beogradu i Nikolićevih radikala kao neprikosnovnih lidera opozicije, rekao je Vukadinović.

DSS se već navikao na prelazak u opoziciju, ali je iluzija, smatra Vukadinović, da će SRS da prihvati mirni ostanak bez vlasti na svim nivoima, uprkos podršci i velikoj snazi koju imaju.

Generalno mislim da je loš potez DS da po svaku cenu uzme vlast u Beogradu, jer će to radikale ponovo homogenizovati i radikalizovati, kazao je Vukadinović.

Stanković: Radikalicacija kao "veliki test"

Radikalizacija domaće političke scene je evidentna kao posledica hapšenja Radovana Karadžića, ali pre svega institucionalne krize parlamenta i izbora gradske vlasti i "veliki je test" za vladajuću koaliciju, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Stanković ne veruje da bi takvo stanje moglo da dovede do ozbiljnje krize vlasti.

"Jesmo u vremenu političke nestabilnosti i bitno je da što pre dođe do konsolidacije vlasti i uspostavjanja čvrstog jedinstva između vladajućih koalicionih partnera", rekao je Stanković Tanjugu.

Smatra da je "ovo veliki test snage" koalicionog dogovora između partnera na vlasti, jer, kako je rekao, barem do juče, SPS nije krio da su u pogledu saradnje s Haškim tribunalom stavovi SPS-a bili mnogo sličniji stavovima DSS-a i SRS nego DS-ovim.

Stanković procenjuje da Srbiju u naredenom periodu očekuju političke turbulencije, verovatno i ulične manifestacije nezadovoljstva, kao i nastavak institucionalne blokade parlamenta.

Izlaz iz toga Stanković vidi u pokušaju konsolidacije političkih snaga na vlasti i pronalaženju načina da se izbegne dalja institucionalna blokada parlamenta, jer to je neophodno da bi se nastvilo ispunjavanje predizbornih obećanja.

"Nestabilna politička klima neće omogućiti bavljenje krupnim ekonomskim i socijalnim temama i normalno vođenje države", smatra Stanković.

"Opozicione stranke će se sve više približavati jedne drugima i usko će sarađivati oko nacionlanih tema, poput Haškog tribunala i Kosova. Nisam, međutitm, siguran da bi vlada zbog toga mogla da padne", kazao je Stanković.

Vlast će, smatra on, morati da toleriše kritike opozicije do određene granice, sve dok one ne budu prešle u pretnje i otvoreni poziv na obračun.

Zato Stanković očekuje da bude usvojen zakon koji se ovih dana pominje, a kojim bi se sprečila zloupotreba poslaničkog imuniteta zarad širenja govora mržnje.

Nije isključio i mogućnost nasilničkih ponašanja, ali očekuje da će ono biti kontrolisano.

"I u slučaju hapšenja preostala dva haška optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića - dogodilo bi se isto. Nekoliko dana talasanja, protesta i ništa više od toga", rekao je Stanković.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 26. jul 2008, 23:57) - anonymous [neregistrovani]

SRAMOTA

Bravo brate uzeo si mi rec iz usta rekao si istinu. Meni je samo krivo sto DS I Tadic i nemaju neku poltiku vec samo izvrsavaju u sustini sto se trazi od njih.Ja jos ne vidim neke njihove ideje nesto novo ne vidim.

(subota, 26. jul 2008, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

SRAMOTA

Sve se opet svelo na SRS. Oni su svima trn u oku. A sta cemo sa DS koja na sva usta zagovara demokratiju, a u pozadini i ispod zita se sluze najprljavijim trikovima, prevarama, ucenama, pritiscima. Pogledajte samo na koji nacin su izmenili izbornu volju gradjana u Beogradu, pogledajte nacin izbora predsednika skupstine u Beogradu, na Vozdovcu....sve na silu....

(subota, 26. jul 2008, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

nema nade

u celoj evropi nema saradnje niti kompromisa sa radikalima zasto bi mi u Srbiji bili po tom pitanju nesto posebno.... jednostavno ih treba zaboraviti.

(subota, 26. jul 2008, 20:41) - anonymous [neregistrovani]

Vukadinovic

Ovaj Vukadinovic je najpametniji analiticar na Balkanu,ili odaje takav utisak jer njegove analize nisu narucene od politicara tj ne treba da formiraju javno misljenje..
SVAKA CAST,NEMAM ZAMERKI
Naravno da ili ce doci do kakvog takvog kompromisa ili do fakticke diktature jedne od politickih opcija.