Luka Karadžić: Uložena žalba

Luka Karadžić potvrdio je večeras Tanjugu da je odbrana uložila žalbu na rešenje o izručenju njegovog brata Radovana Karadžića Haškom sudu, ali nije mogao da precizira kada bi ona mogla biti zavedena u pisarnici Specijalnog suda za ratne zločine.

"Naravno da smo podneli žalbu na rešenje o izručenju Radovana. To je uradio advokat Svetozar Vujačić i zaista ne znam odakle je ona poslata i kada bi se mogla naći u pisarnici Specijalog suda", rekao je Luka Karadžić.

Advokat Vujačić i Luka Karadžić su i danas, petog dana posle hapšenja, bili u uobičajenoj poseti kod haškog optuženika koji je smešten u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, i tamo su se zadržali gotovo dva sata.

Luka Karadžić je objasnio da oni nisu sve vreme bili sa pritvorenikom, već su čekali da se obavi, kako je rekao, neophodna procedura.

"Sa Radovanom smo proveli onoliko vremena koliko je zakonom dozvoljeno i ni minut više. Sve ostalo vreme čekali smo da se ispoštuje procedura".

Dodao je i da je zadovoljan psihičkim i fizičkim stanjem svog brata: "Radovan je dobro, potpuno je smiren i potpuno opušten."

Upitan da li brine za svog sina Dragana koji je "priznao" da je jedini znao gde se krije njegov stric, jedan od najtraženijih haških optuženika, Luka Karadžić je odgovorio da "brine za svog sina u svakom pogledu, posebno da mu se nešto ne desi, kao što svaki roditelj brine za svoje dete".

Što se njegovih poslednjih izjava tiče, rekao je da je njegov sin "mnoge stvari rekao iz revolta i zbog nepravde".

"Apsolutno ne verujem da bi na bilo koji način protiv njega (Dragana) mogla biti pokrenuta krivična odgovornost, jer on, ako je i znao gde mu se stric krije, nije bio u obavezi da ga prijavi", rekao je Luka Karadžić Tanjugu.

Dodik očekuje fer suđenje Karadžiću

"Hapšenje Radovana Karadžića znači rasterećenje za Republiku Srpsku u međunarodnim političkim odnosima i jačanje srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini", rekao je premijer RS Milorad Dodik u intervjuu za "Blic".

Dodik očekuje da će suđenje Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom biti fer i da će, "za razliku od nekih prošlih procesa, uvažiti realne i objektivne činjenice".

Karadžić "je optuženik, on još nije osuđen, prema tome treba znati tu činjenicu. Ono što nije sporno jeste njegovo bežanje od pravde i to se naravno ne može pravdati, ali on mora biti tretiran isključivo kao optuženik jer on nije osuđenik", naglasio je premijer RS.

U intervjuu "Politici" Dodik je naveo da se "svima koji nisu imali veze sa skrivanjem optuženih za ratne zločine moraju vratiti sva prava koja im je oduzeo visoki predstavnik, jer te odluke ne mogu izdržati test pravnog sistema".

Predsednik Vlade RS ocenio je da "Bošnjaci žele da buduće suđenje Radovanu Karadžiću pretvore u suđenje Republici Srpskoj, zato što dejtonska Bosna i Hercegovina nije ostvarenje njihovg ratnog cilja i od Dejtona do danas nije našla svoj unutrašnji mehanizam funkcionisanja".

"BiH može opstati samo kao složena zajednica u kojoj je neprikosnovena RS. Svaka druga varijanta dovodi do raspada zemlje", rekao je premijer Republike Srpske.

Aleksejev: Hag se koristi kao sredstvo pritiska

Bivši ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je da zvanična Moskva nije uverena da će suđenje Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom biti objektivno, jer je Tribunal "politizovan i koristi se kao sredstvo pritiska".

"Da smo uvereni da će suđenje biti objektivno, ne bismo upozoravali na to da Tribunal treba da bude depolitizovan", izjavio je u intervjuu za "Večernje novosti" Aleksejev, sada rukovodilac Četvrtog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi, koje rukovodi ruskim diplomatama zaduženim za Balkan.

"Uzmite prosečnu dužinu kazne koja se daje Srbima i ostalima. Šta se događalo sa Haradinajem i Orićem? O kakvoj objektivnosti se tada može govoriti?", upitao je ruski diplomata.

Aleksejev je podsetio da Rusija insistira da rad Tribunala bude okončan do 2010.

"Haški sud je stvoren 1993. godine, u vreme kada nije funkcionisao pravni sistem u bivšim jugoslovenskim republikama, a sada su tamo države koje imaju sve što je neophodno da se tamo i sudi", ocenio je ruski diplomata.

Koštunica: Srbija nema samostalnu politiku

"Moguće je da ima mnogo zainteresovanih strana koje će pokušati da proces Karadžiću pretvore u suđenje Republici Srpskoj", rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica u intervjuu za sutrašnji "Glas javnosti", ocenivši da se "pokazalo da Haški tribunal nije institucija koja deli pravdu, već nepravdu".

"Ne može se od Srbije tražiti da šalje Srbe u Hag, dok Haški tribunal u tom trenutku proglašava nevinim one koji su nedvosmisleno počinili ratne zločine nad Srbima... Imali smo više nego dovoljno argumenata da kao država kažemo: mi jesmo za poštovanje međunarodnog prava, ali moramo sada da vidimo da li je oslobađanje Haradinaja i Nasera Orića poštovanje prava i elementarne pravde ili je reč o novom zločinu nad nevinim žrtvama", kazao je Koštunica.

Predsednik DSS-a ocenio je da "sadašnja Vlada Srbije nema hrabrosti da pokrene pitanje legitimnosti Haškog tribunala, jer ona nema snage ni za mnogo manje korake kojima bi se i najmanje zamerila interesima svetskih centara moći".

broj komentara 20 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. jul 2008, 13:09) - __Сербон__ [neregistrovani]

Republika Srpska

Република Српска = СРБИЈА!!!

КРАЈ ПРИЧЕ!

(ponedeljak, 28. jul 2008, 10:44) - Sveto iz REPUBLIKE SRPSKE [neregistrovani]

Republika Srpska

TAKO JE BRACO,NEDAJTE NAS I VOLITE NAS KAO STO I MI VOLIMO VAS.SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA

(ponedeljak, 28. jul 2008, 10:23) - zlatko [neregistrovani]

republika srbska

zbog takvi sto ignorisu jeda narod doslo je do rata.Sjeti se kako su nas BOSNJACI i HRVATI preglasavali prije rata.Hrabar si toliko da se krijes iza anonimosa.Anonimosu Bosnj.i Hrv.su napravili R. Srpsku(proizvod njihove zajednicke politike)

(ponedeljak, 28. jul 2008, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Kradzic

потпуно у праву је коментар, докле о човеку који је главни кривац ѕа многе људске несреће.Погледајмо напред ѕа боље сутра. О овоме, Коштуници и радикалима , једноставно нема шта паметно да се чује 'само ' националистички , отрцани фазони...

(ponedeljak, 28. jul 2008, 08:57) - petar kocic [neregistrovani]

ssss / 4s

Samo SLOGA srbina spasava!!!!! Zar ste zaboravili sta stoji na grbu Srbije!!!

(ponedeljak, 28. jul 2008, 08:02) - Kristian Mijatovic [neregistrovani]

Republika Srpska

Biće za uvek u srcu naša Republika Srpska i Velika Srbija bre !

(ponedeljak, 28. jul 2008, 07:44) - anonymous [neregistrovani]

Kradzic

hajde stase pravite pametni karadzic je najbolji covjek

(ponedeljak, 28. jul 2008, 05:01) - Prolaznik [neregistrovani]

Rusija

Neciji "nacionalni borci" (ne spominjem im ime radi moderatora i njegovih pravila) su pobili preko 50 clanova moje sire familije pocetkom 90-ih godina i u II s.r. Nikada mi nije palo na pamet da izjavim kako mi ih je uzela Hrvatska.

(ponedeljak, 28. jul 2008, 00:15) - Рајко [neregistrovani]

Република Српска

Као прво није "србска", име државотворне јединице која је нажалост дио БиХ гласи Република Српска.

(ponedeljak, 28. jul 2008, 00:06) - Veljko [neregistrovani]

Kradzic

Glasam za sudjenje Karadzica u Beogradu.Kako mogu Hrvati da su svojim generalima sude u Hrvatskoj.Sada treba Gosopdin Tadic da se potrudi i da pokusa da to sredi sa svojim prijateljima u Evropi.Sada treba Tadic da reaguje oko je pravi Srbin.