Cvetković: Srbija za poštovanje međunarodnog prava

"Hapšenje Karadžića je dokaz volje Vlade Srbije da sarađuje s Haškim tribunalom. Mislim da je saradnja s Hagom neophodna, jer je ona dokaz da priznajemo i poštujemo međunarodno pravo, a taj isti pristup koristićemo i u borbi za Kosovo", rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković u Salcbugu.

Predsednik Vlade Srbije rekao je da će se isti pristup međunarodnom pravu primeniti i u vezi sa ostalim begunacima koje je optužio Haški tribunal.

"To nije više pitanje političke volje, već isključivo tehničko pitanje. Apelovao sam na osobe koje traži Hag da se predaju dobrovoljno, što bi mi pozdravili. Uveren sam da od kada smo dokazali da postoji volja niko ne može više reći da možemo, a ne želimo da učinimo isto što smo uradili sa Karadžićem i sa drugim beguncima", rekao je Cvetković.

"Mi smo to učinili jer poštujemo i verujemo u međunarodno pravo. Međutim, očekujemo da će EU uskoro odobriti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", objasnio je premijer.

Tradicionalni neformalni sastanak premijera zemalja jugoistočne Evrope, čiji je domaćin austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, posvećen je stabilnosti regiona jugoistočne Evrope u XXI veku.

Ovo je prva poseta premijera Cvetkovića inostranstvu, pa joj se u Beču pridaje veliki značaj.

Ocenjeno je da je nova srpska Vlada "hapšenjem haškog optuženika Radovana Karadžića i odlukom o povratku ambasadora u zemlje Evropske unije jasno pokazala promenu kursa u pravcu najveće i najrazvijenije integracije u svetu".

Činjenicu da je Austrija prva zemlja u koju je došao Cvetković od kada je stupio na čelo Vlade Srbije, kancelarija ausrtijskog kancelara ocenila je kao "znak posebnog značaja skupa u Salcburgu, kao i bliskih odnosa dve zemlje".

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. jul 2008, 14:57) - dusan [neregistrovani]

Srbija i Hrvatska u EU:-))

Bravo! To je to, tako treba da izgleda Evropa, svi narodi u jednoj drzavi, bravo, doslo je vreme pomirenja. Konacno da izadjemo iz dugogodisnje krize koju su nam ostavili u nasledstvo neki od politicara, ne bih da ih imenujem.
Bravo za Borisa, pravi covek u pravo vreme!!!

(ponedeljak, 28. jul 2008, 02:28) - Joca gb [neregistrovani]

Srbija i Hrvatska u EU:-))

Samo ti putuj.

(ponedeljak, 28. jul 2008, 01:24) - Joca gb [neregistrovani]

Srbija i Hrvatska u EU:-))

Samo ti putuj.

(ponedeljak, 28. jul 2008, 00:25) - Dejan iz Pariza [neregistrovani]

Cudna je ta Srbija

Dok Srbija postuje medjunarodno prava, dok Srbija postuje sramni HASKI SUD, znaci UN zakoni, te iste zemlje sa kim Srbija zeli u SAVEZ( Evropska Unija) i te kako krse medjunarodni zakoni i konvencije i UN deklaracije, znaci nesto je trulo u ovoj aferi, a Srbija nastavlja i zeli takve prijatelje, to mi nikad nece biti jasno, takvo senilno ponasanje mi je skroz cudno. Znaci EU ima uslove a to je da se postuje UN zakoni poput saradnja sa Haski Sud, a ta ista EU ne postuje UN deklaracije, skroz skroz degutantno ponasanje koje Srbije glumi da nije primetila licermerje.

(ponedeljak, 28. jul 2008, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

srbija i demokratija

vidim kako amerika i evropa sprovode demokratiju u iraku srbiji nema pomoci to su zablude za malu decu srbija u evropskoj uniji godine 2069?

(nedelja, 27. jul 2008, 23:58) - anonymous [neregistrovani]

BOG VAS POZIVEO!!

TEBE,BORISA TADICA I SVE OSTALE LJUDE DOBRE VOLJE I CISTE DUSE KOJE MISLE ZA DOBROBIT NASEGA NARODA I NASE ZEMLJE SRBIJE!!

(nedelja, 27. jul 2008, 22:44) - anonymous [neregistrovani]

Pusta prica....

Ljudska i medjunarodna prava nazalost nisu za sve nacije ovog sveta vazeca, to je realnost...... Srbija ce morati da ispunjaje sve zahteve drugih zapadnih zemalja i tad nece uci u EU jer ce na kraju traziti od nje da prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu.... Ako u to jos neko sumnja, taj je slep i zivi u nekom svetu fantazije...

(nedelja, 27. jul 2008, 20:17) - Darko Osijek [neregistrovani]

Srbija i Hrvatska u EU:-))

Podrzavam ulaz, pretprisupne razgovore Srbije u EU....u zajednicu civiliziranih i naprednih zemalja. Da li ima alternative? Ja mislim da ne , ni za jednu ex Yu republiku. Zelim svima da sto prije se nademo u EU. Znate...., kada putujem u Srbiju vidim koliko je Hrvatska naprednija., medutim kada putujem u Sloveniju vidim koliko Hrvatska jos uvijek zaostaje . zelim da kao Hrvat pojedem Leskovacki voz....a Srbima iz Srbije da pojedu Zagrebacki.... Samo naprijed!