"Уметничка подела" СФРЈ

Чији су "Кекец", "Битка на Неретви", Титови аутомобили...?

Од распада СФР Југославије прошло је више од четврт века, али бракоразводна парница међу данас државама а некада југословенским републикама, траје и даље. Девизна штедња, дипломатско-конзуларна представништва, имовина фирми... све су то теме о којима годинама расправља Мешовита комисија за сукцесију.

Ових дана, пажњу јавности привукла је вест да Словенија тражи да се у ту земљу по тзв. националном кључу врате културна добра чији су аутори Словенци.  

Колико је захтев Словеније основан, да ли је закаснео и како Србија према сличним захтевима треба да се односи? 

Како се одређује коме припадају уметничка дела настала у време Југославије? Чији су оригинали филмова, а ко може да поседује дигиталне копије? Да ли су слике власништво музеја или галерије који су их купили и има ли каква права на њих земља географског порекла уметника?

О свему томе у емисији "Око" говоре: директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, историчарка уметности и вишедеценијски кустос Збирке југословенског сликарства XX века у Народном музеју Љубица Миљковић и редитељ Љубиша Ристић. О филмовима "Битка на Неретви", "Козара" и коме припадају - из Загреба се јавља редитељ Вељко Булајић.

Емисију води Драгана Игњић.

број коментара 0 пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]