Културни дневник

У Галерији српске академије наука и уметности у среду 14. марта биће отворена изложба "Дакле, ви сте тај Урош Предић?".

Поставка је реализована поводом 160 година од рођења Уроша Предића и премијерно приказана у Народном музеју Зрењанин, који чува вредан легат нашег сликара. Изложба у Галерији САНУ ће за разлику од зрењанинске бити допуњена са три портрета у власништву Уметничке збирке САНУ, Аутобиографијом Уроша Предића из Архива САНУ, портретом Михајла Пупина који припада Српској православној црквеној општини Идвор, као и чувеном сликом Косовка девојка у власништву Музеја града Београда, коју публика има прилику поново да види након дужег времена. Гост Културног дневника је ауторка изложбе, виши кустос у Народном музеју Зрењанин, Оливера Скоко.

Симболично на 200 годишњицу од стварања модерне српске државе и проглашења Крагујевца за престоницу у Књажевско-српском театру  премијерно је изведена представа "Двеста" рађена по тексту Петра Михајловића у режији Јовице Павића.

На 131. годишњицу Народног позоришта у Нишу, на сцени овог театра премијерно је изведена представа "Улица усамљених аутомобила" Зорана Пешића Сигме у режији Ђурђе Тешић.

У Скупштини града грчком визуелном уметнику Димитрису Папајоаноу уручена је награда "Јован Ћирилов - за корак даље". Папајоану награду је добио за комад "Нигде" који је извела холандска трупа Интроданс, у оквиру 14. Београдског фестивала игре прошле године.

У Етнографском музеју од данас може се погледати истраживачко-изложбени пројекат "Косовски и шаркоски вез". У фокусу истраживања је текстилна радиност и културно наслеђе области Шаркоз у Мађарској и Косово на Косову и Метохији и вез као једна од њихових особености.

Поводом 15 година од убиства Зорана Ђинђића у Дому омладине Београда представљена је књига "Портрет политичара у младости" Драгана Лакићевића Лакаса.

Уметници Немања Богуновић и Маја ле Ру Обрадовић одржали су заједнички концерт на Коларцу. Реч је о сусрету две гитаристичке школе - америчке и француске.

У Ректорату Универзитета уметности свечано је уручена награда "Павле Васић" за публиковано дело из области примењене уметности и дизајзна за 2017. годину, др Јасни Јованов за књигу "Драган Алексић - Ликовне критике".

У италијанском граду Акуилеји отворена је изложба "Благо и императори. Раскош римске Србије", на којој су представљени експонати из музеја у: Београду, Новом Саду, Нишу, Сремској Митровици, Зајечару, Неготину, Пожаревцу. Организатори поставке: Фондација Акуилеја, Завод за археологију, лепе уметности и пејзаж региона Фриули Венезија Ђулија и Народни музеј  у Београду поставком више од 60 значајних експоната инсистирали су на универзалним, високим вредностима које  бришу границе и културу уздижу на највиши ниво дијалога и сарадње.

Уредник: Војка Пајкић Ђорђевић
Реализатор: Маја Мандић
Монтажер: Милош Аћански

број коментара 0 пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]