Да Можда Не: Осиромашени уранијум и пораст оболелих од рака

У емисији Да Можда Не о иницијативи председнице Народне скупштине Србије Маје Гојковић, да се образује Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину, са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом.

Пораст оболелих од рака и нарочито висока стопа умрлих забрињавајући је тренд. Стручњаци се споре о узроцима, наводе се погубне последице НАТО бомбардовања, али и урушеног здравственог система, последице кризе и стреса. Да ли је у питању ратни злочин са продуженим дејством? Каква је функција ове Комисије, ко ће бити укључен у њен рад и на који начин ће бити уважени резултати научних истраживања која су до сада спроведена?

У емисији ће говорити:
доц. др Дарко Лакетић, председник скупштинског Одбора за здравље и породицу,
проф. др Даница Грујичић, неурохирург,
Душко Кошутић, специјалиста физичких наука,
Слободан Петковић, генерал у пензији,
проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог и председник Етичког комитета Српског лекарског друштва.

Аутор и уредник: Оливера Ковачевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 18. мај 2018, 14:08) - Mile [нерегистровани]

Uranijum

Osiromašenim uranijumom su nas gađali.Sigurno je da od njega nismo ni leppi, ni viši, ni pametniji, ali vrlo verovatno jesmo bolesniji.Vodili smo nakaradnu politiku koja nije išla u korak sa vremenom i to žestoko platili, primer viđen toliko puta u istoriji.Dokazivati da te bombe nisu štetne već da od njih napredujemo je tragikomično.Ali da moramo da vodimo drugačiju i pmetniju politiku da nam se takve i slične stvari ne ponove, moramo.Medjutim meni je uši zaparala izjava jednog od učesnika emisije, koju niko nije demantovao da mi kroz đubrivo svake godine u našu zemlju bacamouranijum, i to ne osiromašeni, nego prirodni.I nikom ništa, svima to normalno idemo dalje. Gospodo, mi u 99-tu da se vratimo ne možemo, ali možemo ovo trovanje da obustavimo, mogu mediji da se bave buradima zakopanim po Vojvodini punim otrovnim hemikalijama.A to, to da će nama neko da plati što nas je bombardovao uranijumom, u to ne može da veruje niko ko je realan.Aj da vidim tog ko će da natera Amere I NATO DA nam plate što su nas bombardovali...Možda Putin, on u Srbiji može sve...ili će to dr.Grujičić sama

(четвртак, 17. мај 2018, 21:30) - Lily [нерегистровани]

Bolesti

Molim vas da odgovorite. Roditelji smo dvoje dece. Kako je moguće da oba deteta oboli i dobije tumore?