Сасвим природно: Два лица реке Дрине

Почетком јуна месеца екипа емисије "Сасвим природно" покренула је веслачку експедицију реком Дрином. Појачани са још неколико пријатеља, веслали смо кануима и кајацима од настанка до ушћа у реку Саву, укупно 350 километара.

Знали смо да ће то бити веслање кроз неке од најлепших долина и кањона овог дела Европе, али не и шта ћемо тачно тамо затећи. Убрзо се испоставило да сви пејзажи нестају пред огромном масом отпада коју река Лим испоручује Дрини. Тако се једна експедиција, замишљена да прикаже сва богатства наше природе, претворила у еколошку патролу.

Веслајући, испричали смо причу о нашој стварности која се можда не види са пута и која се ретко помиње у медијима. Радо бисмо да је игноришемо, да се надамо да ће вода све однети, али није и неће.

Отпад на обалама наших река, а у конкретном случају реке Дрине, достиже џиновске размере и чини се да му нема краја. Током снимања емисије трудили смо се да откријемо: Да ли смо потпуно заборавили на своју одговорност према земљи на којој живимо? Шта раде и чиме се баве надлежни органи? Има ли изгледа се се овај проблем реши?

Док на нека од ових питања још увек чекамо одговор, надамо да смо дали свој допринос у освешћавању народа и убрзавању решавања овог проблема и срамоте свих нас.

Експедицију реком Дрином преточили смо у серијал емисија почевши од ове недеље 7. октобра на РТС 1 од 18.25. У првом делу крећемо од Шћепан поља у Црној Гори где посећујемо старе пријатеље, а низводно у Босни нам се прикључује тим спасилаца чију улогу смо врло брзо спознали и осетили на сопственој кожи.

број коментара 0 Пошаљи коментар