Oво је Србија

Како се у српским домаћинствима обележава највећи хришћански празник Божић. Становници насеља Маргита у Панчеву чувају један стари обичају и сваког Божића на окићеним коњима обилазе своје комшије, певајући им божићне песме. Како се припрема влашко јело које се једе на Божић на слами.

У већини градова организовано је традиционално ломљење чеснице. Манифестација „У сусрет Божићу”, први пут је одржава у Ужицу, има и хуманитарни карактер а сав приход од продаје традиционалних производа на Градском тргу намењен је за реконструкцију и опремање куће за шесточлану породицу Јевтић.

Каква је посећеност Врњачке Бање за Божић.

У Србији на газдинствима фармера налази се око две хиљаде располодних уматичених товних грла. Највећа фарма је у Ечки одалкле су потекли и приплодни бикови за фарме у Чачку, Шајкашу, Молошеву, а извозе и у БиХ i Црну Гору.

Процењује се да је неколико хиљада  младих наставило школовање у иностранству, углавном на универзитетима у Европи, а мање у САД. Одлазе после завршетка студија, поготово ако не нађу овде посао. Истраживачи у Петници траже решење како да задрже младе у својој земљи.

Приче из Србије доступне су на дигиталној платформи РТС Планета 

Пратите нас на Јутјуб каналу и Фејсбуку

Уредници емисије: Весна Манојловић и Дане Илић

Водитељка: Зорана Коршош Николић

Одговорна уредница Редакције Дописништва: Гордана Јаковљевић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ово је Србија Ово је Србија

Аутор:
РТС

Свеобухватна слика свакодневице у Србији, из градова и најудаљенијих места, о будућности којој стремимо и прошлости која нас учи, кроз репортаже и директна укључења са терена. [ детаљније ]