Око магазин: Границе Србије, Републике Српске и Црне Горе

Зашто су Срби из Црне Горе предложили отварање граница између три државе, шта то значи и ко, на крају о томе одлучује

На бадњи дан председник Србије Александар Вучић окупио је представнике Срба из региона. Том приликом лидери Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић и Милан Кнежевић изнели су идеју да се отворе границе између Србије, Црне Горе и Републике Српске. Сличне предлоге могли смо да чујемо и јуче у Бањалуци на обележавању 27. рођендана Републике Српске. Шта значе отворене границе, од кога то зависи и колико је све то реално?

Годину 2018. памтићемо, између осталог и по почетку трговинског рата Кине и Сједињених Америчких Држава. Шта нас чека у 2019? Да ли је и најновија порука председника Сија да Кини нико неће говорити шта да ради усмерена пре свега Доналду Трампу? Каква је ту улога Ким Џонг Уна, зашто је ухапшена директорка Хуавејиа и какав ће да буде свет када њиме једнога дана завлада Кина. О свему томе за Око магазин говори један од најбољих познавалаца Далеког истока у овом делу света: Зорана Баковић.

На 70. годишњицу смрти у Око магазин погледајте причу о Момчилу Тапавици. Рођен у Надаљу, у Бачкој 1872, Тапавица је био освајач медаље на првим модерним олимпијским играма 1896. у Атини, архитекта који је пројектовао неке од најбитнијих зграда у Новом Саду али и у Црној Гори где се склонио после низа политичких али и физичких сукоба.

Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]