Ово је Србија

Породично предузеће из села Барице код Пландишта десет година производи пластичну амбалажу за наше највеће прехрамбене компаније, а 30 одсто производа извози у осам земаља. Пример су како се и у малим срединама може успешно пословати, а од Привредне коморе Србије стигла је и награда за посебан допринос развоју привреде Јужнобанатског региона за прошлу годину.

Према подацима Министарства за рад, више од 50 одсто грађана који одлазе у иностранство у потрази за послом су особе од 30 до 50 година. Колико тиме губи привреда и како обезбедити услове за повратак наших стучњака у домовину, питања су на која ће одговарати државни секретар ресорног министарства.

Град Крушевац и Општине Брус, Блаце и Александровац потписале Меморандум о заштити језера Ћелије. Приоритет локалних самоуправа је изградња погона за пречишћавање отпадних вода и река Блаташнице и Расине које се уливају у језеро. Средства обезбеђују Влада Шведске и Стална конференција градова и општина.

Слепи адвокат из Шапца Слободан Лале Смиљанић, у осмој деценији и даље пише књиге. Нови роман „Рађање нове наде" има љубавно-историјску тематику, а у Савезу слепих и слабовидих најављују објављивање аудио-књиге.

Приче из Србије доступне су на дигиталној платформи РТС Планета 

Пратите нас на Јутјуб каналу и Фејсбуку

Уредници емисије: Драгана Живојновић и Весна Манојловић

Водитељка: Зорана Коршош Николић

Одговорна уредница Редакције Дописништва: Гордана Јаковљевић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ово је Србија Ово је Србија

Аутор:
РТС

Свеобухватна слика свакодневице у Србији, из градова и најудаљенијих места, о будућности којој стремимо и прошлости која нас учи, кроз репортаже и директна укључења са терена. [ детаљније ]