Песма Евровизије 2019, финале, пренос

Субота, 18. мај, резервисана је за велико финале 64. "Песме Евровизије" у Тел Авиву. Србију представља Невена Божовић са песмом "Круна", под редним бројем 23. Радио-телевизија Србије директно преноси финално вече најгледанијег музичког такмичења у Европи од 21.00 на РТС 1, РТС ХД, РТС СВЕТ, РТС Планета и на Првом програму Радио Београда.

Овогодишњи слоган "Dare to Dream" поручује нам да бити на евровизијској бини, усудити се да сањаш да можеш да победиш на Евровизији, бити храбар, довољно самоуверен, стајати пред бројном светском публиком и гледаоцима је нешто што је вредно сна.

Бројеви за гласање:

Право гласа у великом финалу имају све земље које учествују ове године, укључујући и земље учеснице које нису успеле да се пласирају у велико финале, што значи да ћемо чувену фразу "12 points go to..." чути чак 41 пут.

Редослед земаља у финалу:

01. Малта
02. Албанија
03. Чешка Република
04. Немачка
05. Русија
06. Данска
07. Сан Марино
08. Северна Македонија
09. Шведска
10. Словенија
11. Кипар
12. Холандија
13. Грчка
14. Израел
15. Норвешка
16. Уједињено Краљевство
17. Исланд
18. Естонија
19. Белорусија
20. Азербејџан
21. Француска
22. Италија
23. Србија
24. Швајцарска
25. Аустралија
26. Шпанија

Професионални жири и гледаоци из сваке земље доделиће одвојен скуп поена од 1 до 8, односно 10 и 12. То значи да ће најбољих 10 песама и по мишљењу жирија и 10 по мишљењу гледалаца добити поене. Након што гледаоци гласају путем својих телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 41 земље учеснице укључиће се у програм и саопштити поене само професионалног петочланог жирија. Након саопштавања резултата жирија, сви гласови публике за одређену песму биће сабрани, дајући свакој песми одређени скор.

Неизвесност у проглашењу победника биће још већа у односу на претходне три године јер ће се гласови публике од сада саопштавати тако што ће прво бити саопштено како је држава која је била последња код жирија прошла на телевоутингу до тога како је држава која је добила највише поена од стране жирија прошла код публике. За оне који би желели да сазнају како је свака земља гласала, сви гласови - и публике и жирија, биће доступни након такмичења на сајту Eurovision.tv.

Кроз 64. такмичење за најбољу песму Европе водиће нас Бар Рефаели, Ерез Тал, Аси Азар и Луси Ајоуб.

Коментатор: Душка Вучинић
Коментатори Радио Београда 1: Николета Дојчиновић и Катарина Епштајн
Уредник преноса: Тамара Петковић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 00:42) - perin [нерегистровани]

Makedonci

Oni nam 0 poena, a mi njima 12 poena. Koja mrznja i koja naivnost, ha ha ha. Pa vi izaberite