Свадба из мог краја: Руски Крстур

Марија Вељковић води нас овога пута на венчање Клаудије Нађ и Кристијана Њарадија у Руски Крстур.

Они су припадници русинске националне мањине, па ће многи од вас вероватно први пут видети њихове народне обичаје, који су се задржали упркос деценијама проведеним на овим просторима.

Русини су већином припадници гркокатоличке исповести, а труде се да очувају и свој језик, па се сви обичаји спроводе на русинском. Како их има свега 14.000 у Србији, често се дешава да буде и мешовитих бракова, али наш пар су Панонски Русини, са обе стране.

Марија је била изненађена посебном сетом која је владала у младином дому, иако ће живети само неколико стотина метара даље од својих. Док се певају русинске елегичне песме, главни сват говори здравицу, а сузе - теку на све стране... Најтужнији је отац, због одласка мезимице, иако му у кући остају још две ћерке. О младожењи сви имају само речи хвале.

Дан раније, у дворишту код младожење спрема се сарма, али по посебном рецепту. Наиме, русини имају другачију смесу и другачији начин припреме, па због тога не препуштају спремање свадбеног ручка ресторанима.

Свештеник је присутан не само на дан венчања, већ и неколико дана пре, када се обављају припреме.

Младожењин отац је драмски уметник - глумац, па је Марија Вељковић искористила прилику да сазна и шта се све игра у овим крајевима.

У овој епизоди, на овој свадби, упознаћемо и "свашке" - жене које имају посебно задужење: сачекују и ките госте специјалним пешкирима али и певају свадбене песме.

Такође, видећете и друге различите обичаје, од којих, како смо сазнали - у данашње време многи млади русини понекад и одустају...

Након тужног растанка, уследиће весело свадбено вече у ресторану, где ће се свирати и русинска али и српска народна и забавна музика...

број коментара 0 Пошаљи коментар