Око: ПИСА тест - сазнање о незнању

Трећина 15-годишњака У Србији је функционално неписмена. Од шест пролазних оцена, добили су двојку за разумевање прочитаног текста. Исту оцену добили су за природноматематичка знања.

Један од закључака овог истраживања је да ће због нивоа писмености ученици имати проблеме у наставку школовања и при запошљавању. 

Зашто ђаци Србије не умеју да примене научена знања? Ко је крив професори, родитељи или је цео систем погрешно постављен? Зашто већ 15 година ученици показују исто (не) знање на ПИСА тесту? 

На ова питања одговарају саветница министра просвете Гордана Косановић,  Драгица Павловић Бабић, национална координаторка ПИСА истраживања у Србији,  Александар Марков, професор историје у "Осмој београдској гимназији" и  Љиљана Лазаревић, учитељица и ауторка блога "Дневник Љиље учитељице" .  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. дец 2019, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Ово буди наду

У времену јаких национализама постоје јасни знаци с чим се мора научно већ у школама суочити. Нисам на РТС-у у задње време гледао овако конструктивно критичку емисију, нико није без везе галамио, изнесени су очигледни проблеми и упућене јасне критике, тако да цела емисија делује врло поучно, упућује на размишљањ и неке недостатке који владају и у ЕУ-земљама.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]