Контекст 21

Да ли знате да је "птичији мозак" од сада комплимент? Бактерије су брже него што мислимо, тако да нова студија показује да чувено правило "пет секунди" не важи. Да ли сте размишљали која је функција брака и како се она мењала кроз историју људског друштва?

О чему нико не разговара са нама када ступамо у брак? У овонедељној емисији серијала "Контекст 21" са гостима у студију говоримо о функцији брака. Психотерапеут и антрополог говоре о томе који су елементи једног брака, шта он представља у културолошком, психолошком и социолошком смислу, те како се појам брака мењао током развоја друштва. У које све замке људи упадају када је реч о комуникацији у браку, организацији живота и посебно у преломним тренуцима као што су венчања, селидбе, долазак деце.

Да ли знате шта деци у основним школама значе иновације у настави? У једном од овонедељних прилога питали смо основце да ли лакше уче када су средства у настави иновирана и зашто.

Септембар је месец у којем почиње школска година, повод да се додатно истражују школске теме. Истраживали смо ове недеље још једну тему везану за школство - ваншколске активности. За децу је изазов да савладају градиво, социјализују се у групи вршњака, али и да се играју и да се баве ваншколским активностима. Зато смо и са децом и са педагогом разговарали о томе на који начин кроз своје обавезе деца граде личност.

Србија је земља која се налази на важној европској миграторној рути, а осим тога већ је дуго погођена депопулацијом, емиграцијом и старењем становништва. Како бисмо сазнали шта стручњаци предлажу као решења, посетили смо конференцију "Савремене миграције становништва: нове перспективе и изазови".

Погледајте овонедељни "Контекст 21" и сазнаћете више о овим и бројним другим темама.

Уредник Контекста 21: Зоран Живковић
Уредник емисије: Винка Мариновић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]