Контекст 21

Како победити глад у свету? Шта је правилна исхрана и може ли се контролисати производња хране? Куда нас води звучна мапа Београда? Може ли биолошки лист спасти човечанство?

Октобар је месец здраве исхране, а 16. октобар и Светски дан хране. Организација Уједињених нација за храну и исхрану (ФАО) процењује да широм света има више од једне милијарде потхрањених људи. Статистика показује да је број гладних особа у сталном порасту. Са друге стране, у Србији већи проблем од потхрањености представља гојазност, која је заступљена у свим старосним групама.

Како подићи свест људи о значају правилне исхране, колико је важно да се избалансирано хранимо, које су болести директна последица лоше исхране, када је храна лек, а када отров - на ова и слична питања у овонедељном издању Контекста 21 одговараће проф. др сц.мед. Соња Радаковић начелник Сектора превентивне медицине Војномедицинске академије, док су питања у вези са провером квалитета хране, сертификацијом и званичним методама испитивања онога што једемо резервисана за Славољуба Станојевића, директора Националне референтне лабораторије.

Поред редовних рубрика, актуелности и занимљивости, у Контексту 21 на примеру пројекта "Звучна мапа Београда" истражујемо како се новомедијским алаткама традиција приповедања може сачувати од заборава. Такође представљамо Дом Павловића, из 1882. године, као изузетан споменик културе од посебног значаја за историју, науку и уметност.

Погледајте како нас мозак вара и на који начин се њиме може манипулисати, као и шта нам доносе најновија ИТ истраживања у свету пословања.

Уредник серије: Зоран Живковић
Уредници емисије: Александра Даничић и Наташа Нешковић
Режија: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]