Контекст 21

Какве звуке производи први квантни инструмент који ће ове јесени бити премијерно представљен на Коларцу? Шта се крије иза корица књиге "Урнебесна физика"? Како теку припреме за Такмичење за најбољу технолошку иновацију? Да ли ће робот Кеди ускоро постати најбољи друг ронилаца широм света?

Квантна музика је тема коју смо још крајем прошле године начели у "Контексту 21". Реч је о настанку новог звука који се за разлику од нама до сада познатих мелодија не заснива на принципима класичне, већ квантне физике. Прошлог месеца, у Љубљани је представљен први квантни инструмент, који ће своју премијеру имати за време "Киборд дејс" фестивала од 18. до 20. новембра у Београду на Коларчевом народном универзитету. Управо зато, гости емисије су Др Драган Новковић из Центра за нову уметност и Соња Лончар и Андрија Павловић, чланови ЛП дуа, који ће нам објаснити како је настао први квантни инстумент и по ком принципу функционише, шта ћемо све у будућности моћи да назовемо музиком, како изгледа "свирати" атомима, да ли квантна музика има перспективу када је реч о великим концертним извођењима и још много тога.

Књига "Урнебесна физика", добитник је књижевне награде "Невен" у категорији популарна наука, која се додељује сваког октобра у Дечјој недељи за претходну годину. У питању је збирка експеримената из физике зачињена, како аутори кажу, драгоценим зрнцима духа и претворена у неодољиво забавну књигу која ће вам помутити разум и натерати вас да се заљубите у ову науку. Гледајући "Контекст 21" сазнаћете зашто је то тако, али и како напредују припреме за Такмичење за најбољу технолошку иновацију која се ове године организује по 12. пут.

Истраживање дубина мора и океана и отктривање непознатих пространстава одувек су интригирале човека. Зато слободно можемо рећи да је роњење старо скоро колико и људски род, а данас је постало један од спортова који се најбрже шири планетом. Једно од основних правила при роњењу је да никад не роните сами, већ у пару, како у случају опасности не бисте били препуштени сами себи. Научници су данас отишли корак даље и сматрају да бисте у том случају партнера могли да замените роботом. Зато се у оквиру Европског програма ФП7 разрађује "Кеди" пројекат, односно пројекат робота који би требало да замени колегу рониоца у одређеним мисијама. У емисији откривамо најновија исуства ронилаца из Србије који су недавно учествовали у завршним тестирањима овог робота.

У "Контексту 21" сазнаћете и како је и када настао јо-јо, због чега имамо потребу да штипкамо бебе и љупка створења, али и зашто је зевање заразно. Останите са нама.

Уредник Контекста 21: Зоран Живковић
Уредник емисије: Ивана Миленковић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]