Контекст 21

На основу којих људских права можемо задржати достојанство? Како заштитити подручја за природу и људе? Шта открива невидљиви Београд? Које тајне чува стари храст?

Под покровитељством Унеска, у Ректорату Универзитета у Београду обележен је Светски дан биоетике. Тим поводом у емисији о људским правима и достојанству разговарамо са проф. др Војином Ракићем, директором Центра за биоетичке студије и шефом Унескове Катедре за биоетику за Европу. А о правима пацијената говориће нам проф. др Душанка Крајновић.

У оквиру великог пројекта "Заштићена подручја за природу и људе" покренута је прва "WWF академија за природу", коју организује истраживачка станица Петница. Академија је осмишљена са циљем да наставнике и ученике основних и средњих школа укључи у активну и креативну заштиту природе.

Београд можемо истраживати на нивоу невидљивог града и имагинарног културног пејзажа из више разлога. Најпре због чињенице да је небројено пута рушен и поново изграђиван, али и да је у дугом временском ходу мењао своје лице и форму. Тако је сваки град у ствари двоструки простор. О томе како креатори програма у туризму и култури публици/посетиоцима могу представити јединствено, невидљиво наслеђе Београда за Контекст говори Тамара Огњевић, историчар уметности.

Поетски документарни филм Испод храста приповеда о новом времену у којем нестају свети храстови и посвећени песници. Када стабло храста-записа постане медијска звезда, његову светост препознаће сви они који у себи носе белег светог дрвећа и стихове језика који ишчезава. У емисији доносимо прилог о филму Испод храста, који је освојио Гран при Фестивала телевизијског етнолошког филма у Кучеву 2016.

Гледајући Контекст 21, можете се прошетати плутајућим шеталиштима Исланда, те сазнати како функционише Робогавран и како уштедети енергију коришћењем соларне енергије.

Уредник серије: Зоран Живковић
Уредница емисије: Александра Даничић
Водитељ емисије: Наташа Нешковић
Режија: Милан Јовановић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]