Контекст 21

Знате ли које социјалне и економске изазове носи све већи раст броја људи? Да ли вам је познато шта је спектроскопија, Драгонфлај 44 и како паразити могу да краду гене? У новој емисији серијала "Контекст 21" сазнаћете како кишне капи јуре, а припремили смо и друге занимљивости.

На планети тренутно живи седам милијарди људи. Процењује се да ће до 2050. године Земљу насељавати 9,6 милијарди људи, док ће их 2100. године бити чак 11 милијарди. То отвара бројна социјална и економска питања, попут онога како ће се за толики број људи обезбеђивати довољно хране и ресурса. О томе разговарамо са гостима у овонедељном "Контексту 21".

Светски фонд за природу је ових дана објавио двогодишњи Извештај о стању планете. Истакли су забринутост због пада бројности кичмењака и угрожености слатководних екосистема, а људи се све чешће питају колико они заправо утичу на изумирања врста. То је једна од тема којима смо се бавили ове недеље.

У два прилога у новом "Контексту 21" истраживали смо и питање емоција. Знате ли да контролишете своје емоције - како их изражавате и како их доживљавате? Ко научи то да ради, може спречити бројне конфликте у приватном и пословном окружењу.

Када посегнете за омиљеним производом, да ли сте свесни да је сваки бренд креиран тако да подстиче емоције? Стручњаци за маркетинг користе много знања из психологије како би нас везали за свој бренд. Истраживали смо шта је емоционално брендирање.

Да ли сте размишљали до које границе кишне капи убрзавају када пада киша? А да ли знате да је откривена галаксија са мање звезда, а са истом масом као Млечни пут? Знате ли да паразитске биљке имају способност крађе гена? У нашим занимљивостима открићете одговоре на ова и бројна друга питања.

Уредник серијала: Зоран Живковић
Уредник емисије: Винка Мариновић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]