Контекст 21

Како функционише комфорна пустињска кућа? Има ли решења за пацијенте оболеле од ретких болести? Може ли светлост да лечи? Шта повезује културу и уметност са животном средином и одрживим развојем?

Mожете ли да замислите живот у кући без рачуна за струју и грејање, са преградним зидовима који се померају по жељи и осталим техничким погодностима, а све то усред пешчане пустиње? Живот у мултифункционалној кући која производи сопствену енергију и поседује низ техничких и технолошких погодности постаје императив у свету архитектуре. Тим Архитектонског факултета из Београда пласирао се међу 23 екипе које ће реализовати своје решење управо једног таквог објекта - соларног павиљона у оквиру међународног такмичења "Солар декатлон" у Дубаију. О томе, али и о улози енергетски ефикасне и биоклиматске архитектуре у свету и код нас сазнаћемо више детаља од доцената Архитектонског факултета др Наташе Ћуковић Игњатовић, др Љиљане Ђукановић и др Душана Игњатовића.

Не појављују се сва обољења једнако често - нека погађају велики број људи, попут дијабетеса или канцера. Од других, ретких болести оболева свега неколико људи на десетине хиљада становника. Њихово дијагностиковање је тешко и компликовано и најчешће нема ефикасне терапије. Истраживања захтевају много новца, лекови су веома скупи, а друштво недовољно препознаје потребе оболелих од ретких болести. Можда је још један корак ка решавању ових проблема и прошлонедељни сусрет истраживача и представника европских удружења пацијената у оквиру Центра за истраживачку етику и биоетику Универзитета Упсала. Тамо се расправљало како да се, кроз партнерство академских институција и истраживачких биомедицинских компанија, добију најбољи резултати за оболеле од ретких болести.

На Међународном конгресу у Сингапуру представљено је лечење светлосном енергијом, хиперполаризованом светлошћу. Проф. др Ђуро Коруга са београдског Машинског факултета представио је свој научни рад на том конгресу. А ми у рубрици истражујемо значај и предности лечења поларизованом и хиперполаризованом светлошћу.

Међународни фестивал зелене културе "Грин фест" организује се од 2010. године. Као јединствен и препознатљив догађај са сопственим идентитетом, стимулише сарадњу културе и уметности са животном средином и одрживим развојем, привлачећи велики број учесника и посетилаца из Београда, Србије, региона југоисточне Европе и целог света.

Да ли сте се некада питали зашто змије немају ноге или како изгледа најмањи музеј на свету? Ове и још неке интересантне ствари сазнаћете у занимљивостима које смо одабрали за ову недељу.

Уредник серије: Зоран Живковић
Уредник емисије: Александра Даничић
Водитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]