Контекст 21

У новој епизоди емисије "Контекст 21" сазнаћете када ће ваздушним друмовима саобраћати прва летећа такси возила, да ли кућни љубимци сањају исте снове као и њихови власници и која врста слепог миша достиже брзину лета од чак 160 километара на час!

Гледаоцима представљамо радионице, интерактивна предавања, симулације и практичну наставу који су део пројекта "Вештине управљања каријером". Курсеве организује Центар за развој каријере у сарадњи са факултетима београдског универзитета. Захваљујући иновативном приступу, студенти усвајају знање и које им преносе не само универзитетски професори, већ и представници привреде.

Истражујемо и како се оса популарности енглеског језика у Србији кретала од датума отварања првог течаја тог језика код нас - 1884. године па до данас. Анализирали смо колико је енглески језик популаран у Србији и да ли и због чега неки други језици полако угрожавају ту популарност.

Гост емисије је доктор Оливер Стојковић, професор Медицинског факултета који је и руководилац ДНК лабораторије на Институту за судску медицину у Београду. Разговараћемо о томе како је текао развој науке која је, несумњиво једна од најинтригантнијих, шта све генетика може да пружи, какве ризике носи и да ли је будућност у којој доминира генетички инжењеринг заправо већ стигла.

Наше гледаоце подсећамо да је у току сезона је садње дрвећа и да је право време да допринесу заштити животне средине и посаде дрво, ако су у могућности. Тим поводом, наша екипа је посетила Арборетум Шумарског факултета у Београду где студенти, о особинама и важности дрвета уче на најбољи начин - практично! Арборетум је вредна "жива колекција" дрвенастих и жбунастих врста која је намењена несвакидашњем подучавању у зеленом окружењу.

Уредник серијала: Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Маја Стојановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]