Контекст 21

Ово издање образовно-научног магазина већим делом смо посветили популаризацији природних наука, али и занимљивим детаљима и сазнањима из других научних области. Погледајте шта смо ове недеље изабрали за вас.

Под слоганом "Чиста десетка" стотине научника и научних демонстратора повешће све радознале посетиоце на јубиларно путовање у фантастични свет науке. Фестивал науке, једна од најпопуларнијих манифестација у југоисточној Европи, биће одржан од 15. до 18. децембра на Београдском сајму, а ми у студију о томе разговарамо са Зораном Минчић, једним од организатора Фестивала науке, и Марјаном Бркић, истраживачем сарадником Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић".

Запослење младих данас представља изазов не само за друштво већ и за целокупну економију. Пошто је покренута иницијатива за запошљавање особа млађих од 30 година, у Контексту 21 кроз мини курс дајемо савете младима како да се што боље представе својим потенцијалним послодавцима. А ако желите да се у будућности бавите дизајном звука, најбоље знање можете стећи кроз теорију и праксу дугогодишњих дизајнера звука Љубинка Гордића и Здравка Маљоковића, са којима ћемо вас у емисији више упутити у развој и примену звука.

Мало је грађана са ових простора заинтересованих за психоанализу и њеног творца који неки од својих боравака у Бечу нису употпунили посетом кући у Бергасе 19, где је Фројд нешто мање од пола века живео и радио, а у којој је данас његов музеј. Они који су недавно посетили Фројдов музеј могли су да виде посебно занимљиву тематску изложбу посвећену женама у психоанализи. Психоаналитичко друштво Србије, обележавајући 160 година од Фројдовог рођења, свима који нису имали ову прилику даје могућност да од 9. децембра погледају изложбу у нашем граду, у Музичкој галерији Коларчеве задужбине.

Како дизајном можемо водити бригу о социјално угроженим и неуређеним местима? Колико културни идентитет и традиција могу бити инспирација дизајнерима? На ова и још нека питања одговор можете добити до 15. децембра у Галерији науке и технике САНУ на изложби радова која је пратећи догађај Четврте међународне научне конференције о архитектури под називом „Скала дизајна: Од микро до макро".

Свакодневна активност човека подразумева мноштво ситуација у којима се седи: у кући, на послу, на улици, у парку, у превозним средствима, у чекаоницама, позоришту, школи, на јавним и приватним скуповима. Требало је да прође више десетина хиљада година да би се обликовао предмет који се користи за једну наизглед веома једноставну радњу. Поводом Дана Музеја примењене уметности (основан 6. новембра 1950) приређена је изложба "Столице: векови трајања", посвећена намештају за појединачно седење, без кога је данас тешко замислити одвијање различитих, појединачних или колективних, јавних или приватних активности.

Да ли сте се некада питали у ком делу мозга је смештено зло и зашто је важно имати хоби? Нешто више о томе сазнаћете гледајући Контекст 21, у занимљивостима које смо одабрали за вас.

Уредник Контекста 21: Зоран Живковић
Уредник емисије: Александра Даничић
Водитељ емисије: Маја Стојановић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]