Контекст 21

У новој епизоди,"Контекста 21" сазнаћете која јахта се притиском на једно дугме претвара у подморницу, на који начин нове технологије помажу у мапирању одређених биљака у Србији и шта је циљ удруживања снага Фејсбука, Твитера, Јутјуба и Мајкрософта. Говоримо и о професионалној оријентацији и о томе, како на прави начин изабрати одговарајући факултет.

У Србији се на Војномедицинској академији, Институту за мајку и дете и институтима за хематологију у Београду и Новом Саду, матичне ћелије годинама успешно примењују у лечењу. Матичне ћелије помажу код неких од најтежих болести као шо је леукемија и за неке пацијенте, неретко су - једини спас. Наша тема су могућности лечења матичним ћелијама данас али и потенцијали тог вида третмана у будућности. Уз разговор са докторком Драганом Стаматовић са Војно-медицинске академије у Београду и  докторком Зораном Андрић из Института за трансфузију крви објашњавамо шта су то матичне ћелије, и како могу да лече. Говорићемо и о томе одакле се могу добити матичне ћелије и како се чувају. О трансплантацији костне сржри и добровољним даваоцима разговарамо са Аном Стаменковић, новинарком РТС-а. Гледаоци ће моћи да виде и како функционише Лабораторија за криобиолоију на Институту за мајку и дете у Београду, где се матичне ћелије на насавременији начин, чувају криоконзервацијом.

У "Контексту 21" дајемо и преглед најновијих дешавања из области науке и образовања као и понуду стипендија и програма за усавршавање и школовање студената у иностранству.

Обрађујемо и тему промене тока и манира научног експериментисања током времена, правимо паралелу схватања каријере код бруцоша и код дипломаца и представљамо технолошке новине на Шумарском факултету у Београду.

Уредник серијала: Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Маја Стојановић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]