Контекст 21

Како наука може бити одговорна према друштву? Које су предности дигиталне учионице? Зашто је важно истражити кварк-глуонску плазму? Српска култура у Трсту.

Овонедељно издање образовно-научног магазина Контекст 21 већим делом смо посветили популаризацији природних наука, али и занимљивим детаљима и сазнањима из других научних области.

У последње време се улажу велики напори како би ток научних истраживања био усклађен са вредностима и потребама друштва. Европска комисија све више истиче концепт одговорног истраживања и иновација како би подстакла и оснажила истраживачку делатност која одговара на изазове друштва. О томе ће нам у Контексту 21 говорити Добривоје Лале Ерић, регионални координатор за наше подручје, и Ивана Хорват, помоћник уредника у ЦПН-у. Представници министарстава пет земаља из региона, водећи научници и регионални партнери окупили су се недавно на конференцији под називом "Одговорна наука за боље друштво".

Заједно са Венецијом, Бечом и Будимом, Трст већ дуго и с правом привлачи пажњу научника, посебно историчара, као центар у којем се од првих деценија 18. века формирала колонија српских трговаца. С временом Трст постаје једна од база стварања модерне српске културе. Почетак новог миленијума обележен је објављивањем грађе важне за даље изучавање ове материје. Изложбу аутора Мирослава Перишића, директора Архива Србије, Јелице Рељић и Ане Кос Вујовић прати и богато осмишљен каталог у коме су приказани портрети важних личности, фотографије тршћанских Срба, документи, црквене реликвије и лични предмети као и научни текстови италијанских и српских научника који дају нови поглед на живот тадашњих Срба у Трсту.

Од ове школске године у Електротехничкој школи "Земун" акредитован је семинар о дигиталној настави и дигиталној учионици. Аутори за сада јединог семинара те врсте у Србији јесу наставници стручних предмета. Овог месеца реализована је обука за првих 30 полазника, а интересовање за семинар из других школа је изузетно велико. Интерактивна учионица пружа савремен и занимљив начин предавања и стицања знања за све полазнике.

Да ли бисте возили летећи скејт будућности? Шта се крије у унутрашњости пирамида? О овим и још неким интересантним темама сазнаћете више у занимљивостима које смо одабрали за ову недељу.

Уредник Контекста 21: Зоран Живковић
Уредник емисије: Александра Даничић
Водитељ емисије: Винка Мариновић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]