Културни центар

Старост је животна и антополошка константа која се у различитим епохама и цивилизацијама на различите начине третирала. У савременим западним друштвима, старење људског тела постаје нека врста проклетства, јер се вредности живота мере аршином вечите младости.

Потрошачка логика прикрива реалност старења, игноришући потребе старих људи. Старење и смрт се одбацују у оквирима нове митологије бескрајне обнове, лепоте и младости.

Савремена уметност, са друге стране, разоткрива наличје те идеализоване слике света коју нуде медији. Тема старења се зато поставља у фокус пажње, испитује се целовитост њених значења. Уметници истражују да ли је старост мука и терет, или радост и привилегија.

У Културном центру о овим темама говоре Маја Пелевић, драмска списатељица, Мирослав Момчиловић, филмски редитељ, Ивана Димић, драматуршкиња и књижевница, Јованка Станојевић, визуелна уметница, Угљеша Шајтинац, писац, Бранислав Марушић Чутура, музичар и редитељке Драгана Дисић и Дара де Лука.

Гост недеље је глумац Светозар Цветковић.

У емисији ће бити речи и о београдском гостовању представе "Зид, језеро" из Љубљане, изложби Саше Ракезића у КЦБ-у, као и о селекцији српских филмова на Фесту. Рубрика Јубилеј је посвећена шездесетом рођендану Гаше Шепртље, у Феномену ће се истражити значај бојанки за одрасле, а гост Танке линије је позоришни редитељ Милош Лолић.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић
Гост уредник емисије: Ана Тасић
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић
Монтажеи: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Александар Жикић, Катарина Митровић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић, Христина Гајовић
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

број коментара 0 пошаљи коментар