Драмски понедељак: Коштана

Класична дела српске књижевности

"Драмски понедељак" у априлу приказује циклус телевизијских филмова насталих по класичним делима српске књижевности. Први наслов који емитујемо у оквиру овог циклуса, 02. априла на РТС 2, је екранизација дела Борисава Станковића "Коштана", снимљена 1976. године у адаптацији и режији Славољуба Стефановића Равасија.

"Коштана" припада класичним и радо гледаним делима српске драматургије прве половине 20. века. У патријархалној средини србијанске паланке, у породици Хаџи Томе, долази до немилих ситуација.

Његов син Стојан заљубио се у циганку Коштану која пева по кафанама. Стојан је непрекидно ван куће и дружи се са циганима. Уз њега је стално и газда Митке, трговац и човек који воли кафану.

Хаџи Тома покушава да сина одврати од љубави према Коштани, али и сам бива опчињен њеном песмом. А Коштана, која је је пуна живота, и не слути да ће јој се живот показати у свом суровом облику.

Газда Митке јој то предочава уочи њене присилне удаје за човека којег не воли...

Улоге: Снежана Савић, Љуба Тадић, Јован Милићевић, Олга Спиридоновић, Љиљана Крстић, Војислав Брајовић, Стојан Аранђеловић, Божидар Павићевић Лонга, Михаило Викторовић, Драган Максимовић, Огњанка Огњановић...

уредник циклуса: Марко Новаковић
режија и адаптација: Славољуб Стефановић Раваси
(по мотивима истоименог романа Борисава Станковића)
директор фотографије: Миодраг Воркапић
сценограф: Петар Пашић
костимограф: Мара Финци

број коментара 0 Пошаљи коментар