Велики писци на малим екранима, други део

Поводом 60 година ТВ Београд и РТС

Поред многих "малих људи" из ТВ апарата, како су се некад звали они који су се појављивали на телевизијском екрану, и писци су били сведоци ако не свих шездесет, а онда свакако последњих тридесет година Телевизије Београд, односно Радио-телевизије Србије. Али, да ли су писци истински волели телевизију? Док су глумци, певачи, забављачи, па и политичари, ТВ екран доживљавали као свој дом, писци су на телевизији били и остали помало "чудни гости".

Уредник емисије "Велики писци на малим екранима" Александар Гаталица "позвао је поново на екран" двадесет једног великог српског писца, од Скендера Куленовића до Драгана Јовановића Данилова и поново се сетио непролазних сведочанстава о њиховом раду. Две емисије настале су од колажирања најупечатљивијих исказа (њих преко седамдесет).

Како су писали, чему су се надали, да ли су мислили и рачунали на читаоце или не, јесу ли се више ослањали на цигарету или на своју писаћу машину, како су замишљали своје дело кроз педесет година - све су то питања на које су одговоре давали Иво Андрић, Драгослав Михајловић, Слободан Селенић, Милорад Павић, Светлана Велмар-Јанковић, Љубомир Симовић, Милован Данојлић и многи други.

Емисија "Велики писци на малим екранима" ретроспектива је и многих ТВ техника: од "лавалијер" микрофона око врата Меше Селимовића, до разних техника снимања и формата слике у 4:3 и 16:9 формату.

Емисија је снимана у HD техници, а накнадно су у мастер-кадар уметани снимци документације техником телевизијског колажирања која се не виђа често на нашим ТВ екранима. На овај начин писци су још једном оживљени; начињен је пријатељски и колегијални разговор са уредником, који је и сам писац, а гледаоци су добили прилику да виде прави ватромет мисли и идеја забележених током последње три деценије.

"Велики писци на малим екранима": фотографија Драган Станојковић, обрада слике Милица Живојиновић, обрада звука Александар Зоричић, редитељ Ненад Кркелић, уредник и водитељ Александар Гаталица.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар