Чудесни свет фосила: Скривена блага природе

Расадник сисара

Пре шездесет пет милиона година, диносаури су заувек нестали са планете. Међутим, сисари тада нису само преузели моћ. Да би открили детаље тог догађаја, екипа Би-Би-Сија завирила је у свет првих сисара и птица у јами Месел у Немачкој.

Некадашњи каменолом у Меселу је најзначајније налазиште фосила на свету, цео један екосистем заробљен у времену и очуван као ниједан досад. Најпознатији је по фосилима сисара нађеним у њему, међу којима су неки и даље прекривени крзном. Осим њих, овде су пронађени и инсекти, биљке и риба којим су се ти сисари хранили. И гмизавци и водоземци са којима су се понекад борили око хране. Као и птице и слепи мишеви који су летели изнад давно несталог некадашњег језера.

Каменолом је у 18. и 19. веку ископаван у потрази за мрким угљем, а богате наслаге уљног шкриљца овде пронађеног подстакле су напредак немачке индустријске револуције.

Кад су машине утихнуле седамдесетих година 20. века, ловци на фосиле су похрлили и открили бројна палеонтолошка блага скривена у овом камену. Из јаме Месел је ископано више од сто хиљада фосила. И још по неколико хиљада се открије сваке сезоне приликом ископавања. Најбољи и најређи фосил досад нађен је у Меселу.

Анонимни продавац растао се од фосила званог Ајда за милион долара 2009. године, након што је овај фосил био скривен од света двадесет шест година. Скелет фосила је изванредно очуван и на њему постоји не само фосилизовано крзно, већ и последњи оброк овог фосила. У Природњачком музеју у Ослу, који га је купио, мислили су да су приметили нешто што до тада нико није, јасан доказ карактеристике напредног примата - покретни палац. Тврдили су да је ово откриће револуционарно и дали предлог да се Ајда сматра нашим најстаријим познатим претком - везом која недостаје.

Уредник је Невена Тодоровић.

број коментара 0 пошаљи коментар