Мира Адања Полак: Ексклузивно

Нема живота без математике - професор Јован Кнежевић

За професора Кнежевића чула сам од деце, кажу "професор математике у шестој Београдској зове се "Јоца убица"". Али више сам о њему слушала од родитеља који су се жалили од немила до недрага да је строг и да је бескомпромисан у ставу да свако мора да зна математику и то уз обавезну напомену "ако има намеру да опстане"... једноставним рецима "мучи децу"...

За професора Кнежевића математика је наука коју свако мора да зна и бар да покуша да је разуме. Ако је и не разуме он неће штедети ни времена ни снаге да вам све по не знам који пут објасни. Обожава своје ученике а деца га воле и поштују јер је правичан.

Можда ће неко рећи да је он стара врста професора "стара школа", да су његове методе у време високих технологија можда застареле, али он до сада не мења свој став и учи децу тако да математику почињу да воле и разумеју.

Његови ђаци расути су по свету и као струцњаци су запослени по угледним научним институцијама Америке, Велике Британије, Португала, Шпаније, Швајцарске, Шведске, Норвешке, Хрватске, Израела, Италије, Немачке, као математичари, инжењери, роботичари,... Он их посећује, а они из далеког света сећају се свега што их је учио.

Ентузијазам овог професора привукао је моју пажњу и све моје поштовање за посвећеност, истрајност, поштење и због љубави према послу који ради и свести да све што зна несебично преноси на своје ученике који га у шали зову "Јоца убица", а он се смеје и никада им ништа не замера.

број коментара 15 пошаљи коментар
(петак, 29. јун 2018, 17:04)
anonimno [нерегистровани]

Jovan Knezevic

Profesor Jovan Knežević je ponos Šeste beogradske gimnzije.Svaka gimnazija treba da ima bar jednog ovakvog profesora,posto nažalost je malo ovakvih ljudi.Profesor zaista jeste sjajan matematičar ,i ceo život je posvetio učenju mladih,ne samo matematike,već i da nam objasni šta je život i kako da izadjemo na pravi put.Uvek je ostajao posle casova da objasni sve nejasno.Nikad neću zaboraviti njegove reci,kada sam jednom prilikom rekla profesore bitno je da ste vi bili Kod Mire Adanje Polak,on mi je na to odgovorio nije bitno koliko smo puta bili na televiziji već šta smo uradili u životu.Velika podrška za Jocu ,za coveka koji svakodnevno ostavlja trag u beskraju.

(понедељак, 04. јун 2018, 15:43)
Кића Танко [нерегистровани]

Привилегија

Имао сам привилегију да ми професор Јоца Кнежевић предаје , на жалост само, у првој и четвртој години.Најбољи од свих професора од којих сам учио.Заслужан за мој успех на факултету и професионални развој. У овој средини није награђен квалитет његовог рада,напротив.
Све најбоље професоре,пуна подршка, а деца ће знати да цене...

(петак, 01. јун 2018, 01:48)
masinac98 [нерегистровани]

Joca Car

Veliki pozdrav za najboljeg profesora matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji, koji uprkos tome što smo se susreli samo u trećem razredu, ostavio dovoljno snažan utisak na mene. Za razliku od ostatka ekipe u Šestoj, profesor (i profesorka Kalinić) je uvek bio fer i korektan. Na časovima je sve do najsitnijih detalja objašnjavao i sve formule je dokazivao, koje velika većina uvek samo ostavi deci kao šablon koji se mora naučiti napamet. Pun entuzijazma i predanosti nijednom nije učinio da se osetim smorenim na njegovim časovima. Svake nedelje je držao dopunsku nastavu, a ocena je uvek mogla da se popravi. Sećam se da je na kraju godine, za razliku od moje razredne, ostao da nam da još jednu šansu da popravimo ocenu i to 3 puna sata nakon završetka škole. Čak je i moja razredna otišla kući glavom bez obzira i oborila jednog od mojih drugova, koji je u isto vreme popravljao kod Joce ocenu. U od ,,Ubice'' nema u ovom čoveku, u njemu možete pronaći iskrenog prijatelja. Hvala Vam profesore na izdvojenom vremenu, značilo mi je pri upisu na fakultet i pri spremanju ispita.
P.S. Ako neko od njegovih trenutnih učenika bude čitao ovo, verujte mi na reč, iako vam možda sada deluje kao naporno i teško, kada upišete fakultet, videćete ko vam je zaista pomogao i ko vas je zaista spremio za naredne izazove.

(четвртак, 31. мај 2018, 12:31)
Milica [нерегистровани]

Hvala!

Profesor Jovan mi je predavao matematiku sve četiri godine u Šestoj.Pored redovnih časova, bilo je još mnogo dopunskih i dodatnih časova kao i pripreme za takmičenja, čak i za fakultet što je retkost.Njegovi časovi su uvek bili veoma zanimljivi sa izvesnom dozom šala i velikim entuzijazmom.O stečenom znanju ne treba mnogo pričati imajući bar u vidu sve kasnije položene ispite bez ijednog privatnog časa.Mnogo uložene energije, znanja i posvećenosti je svakako nešto što karakteriše profesora.Sa određene vremenske distance shvatite da ocena i nije toliko važna koliko se čini tada.Lep je osećaj vratiti se u školske dane gledajući emisiju.Hvala profesoru i hvala na emisiji!

(четвртак, 31. мај 2018, 12:05)
Bivsi Djak anonymous [нерегистровани]

Iskren covek, fenomenalan profesor, posvecen i genijalan

Profesor Knezevic odusevljava iskrenoscu i borbom za svoja uverenja. Na koje god prepreke da nailazi, koliko god suspenzija da "popije", zna da je u pravu. Zna da drzi kvalitetnu nastavu i zna da trazi onoliko koliko treba, i ne postoji "sila" ni kazna koja ce ga uplasiti i naterati da se uklopi i ponasa sablonski kao ostali profesori.
Svaka cast. Hvala na emisiji!

(четвртак, 31. мај 2018, 09:04)
Amer [нерегистровани]

Podrska

Ovakvi profesori su retki ljudi, nastavnici i pedagozi koji su nas ucili redu, radu i disciplini. Zbog ovakvih profesora nase skolstvo i sistem opstaju. Kada ovakvih ne bude bilo sistem ce propasti jer su oni so da ne obljutavi.

Hvala vam profesore!

(уторак, 29. мај 2018, 19:04)
Draško [нерегистровани]

Joca, profesor i čovek

Profesor Joca, je, zajedno sa još jednim profesorom, obeležio moje školovanje u Šestoj beogradskoj gimnaziji. Ono što je njih dvojicu isticalo je predanost i više nego očigledna ljubav prema poslu i predmetu kojim se bave. Zahvaljujući Joci, upis na jedan od najtežih tehničkih fakulteta je bio "mačji kašalj", a metodika i način razmišljanja usvojen na njegovim časovima je bila osnova na kojoj se baziralo moje dalje napredovanje u obrazovanju. Nisam ni bio svestan toga, dok se nisam susreo sa nekim(naravno, ne svim!) kolegama koji su se u glavi borili sa nekim matematičkim konceptima, koji su meni, sami po sebi, bili više nego jasno, čak intuitivni. Nailazio sam na roditelje čija deca su bila Jocini učenici, koji su sa puno "otrovnih" reči opisivali svoje mišljenje o njemu i uvek mi bude veoma žao, jer znam istinu. Joca je čovek mladog duha, punog razumevanja prema mladima, ali sa druge strane, umeo je da bude veoma oštar prema neradu i neznanju. Međutim, uvek je davao šansu da se te dve stvari poprave i to je nešto o čemu niko od tih "zlih jezika" ne priča. I sada, posle toliko godina nakon njegovih časova, a uz njegovu pomoć, gledam na matematiku kao osnovu, na kojoj je izgrađena osnova sveta u kom živimo. Nije mala stvar kada neko uspe da te ubedi u to.

Profesore, ne dajte se!

(понедељак, 28. мај 2018, 11:23)
Ivana [нерегистровани]

Fenomenalan profesor

Davno bese, ima tome punih 18 godina, ali jos uvek se secam njegovih fenomenalnih komentara pored svake ocene na kontrolnom (omiljeni mi je "Ne stoji ti cigareta, pogotovo ne na ulici, a i kvari ten i zube"

(понедељак, 28. мај 2018, 10:25)
Malena [нерегистровани]

Cuveni profesor

Izvrstan pedagog, posvecen profesor, veliki profesionalac. Jedini od profesora koji nas je spremao za upis na fakultete i svi smo upisali iste i upali na budzet

(понедељак, 28. мај 2018, 01:37)
Jelena [нерегистровани]

prof. Joca

Sestu beogradsku gimnaziju sam upisala posto sam zavrsila jednu sasvim prosecnu osnovnu skolu. Secam se pocetka prve godine i prica o preteskoj matematici kod Joce kojima su pokusali da me zaplase.
Moje iskustvo je sledece - disciplinovano sam vezbala zadatke iz zbirke, zadatke sa casova, nikakve traume, nikakvi privatni casovi i profesori i imala sam peticu iz matematike.
Naravno da nemaju svi isti talenat za sve, nekome ide lakse matematika, nekome teze, ali onda se mora raditi mnogo vise a ne kukati i optuzivati.
Casovi matematike kod Joce su odlicna priprema za radne navike i tempo koji se trazi na fakultetu. Covek je odlican profesor.