Наука 50: Интернет

Шта је у ствари интернет? Kако је интернет настао и ко га поседује? Kако је организован? Kо га одржава?

Педесет ни по чему није особит број, али није ни незанимљив. Питагорејци га нису славили, иако су бројевима приписивали божанска својства. Ни савремени математичари га не издвајају. Дељив је са 1, 2, 5, 10, 25 и са самим собом, римски се пише као велико латинично слово Л, у рачунарском или дигиталном облику то је низ од 110010, у "Kабали" постоји 50 капија мудрости и 50 капија нечистоће, у религији - па и у свакодневном животу - обележава велики јубилеј, у процентима означава савршену половину, у физици је један од седам "магичних бројева" који представљају збир изузетно чврсто повезаних протона или неутрона у језгру атома, а у хемији је то атомски број калаја. У следећим седмицама наши саговорници разоткриће вам шта сваки од наведених појмова оличава у духу најновијих научних сазнања и у светлу најдревнијих тумачења.

У новој епизоди "Науке 50", аутор серије Станко Стојиљковић разговорa са проф. др Божидаром Раденковићем о интернету. Интернет је јавно доступна глобална пакетна мрежа за пренос података која заједно повезује рачунаре и рачунарске мреже коришћењем истоименог протокола. То је "мрежа свих мрежа" која се састоји од милиона кућних, академских, пословних и владиних мрежа које међусобно размењују податке и услуге. Интернет је скуп међусобно умрежених рачунара. Обухвата цели свет а број рачунара укључен у функционисање тог састава изражава се у стотинама хиљада. Сам принцип функционисања Интернета, "мреже свих мрежа" просечном кориснику заправо није битан. Оно што јесте битно јесте могућност једноставног приступа било којој информацији смештеној на било ком рачунару укљученом у мрежу.

Интернет нема власника, тј. ниједна државна или приватна институција нема власништво над његовом целином. Kабловски интернет у насељеним местима где је успостављен систем кабловске телевизије могуће је остварити истим водовима пренос података и конекција на интернет. Бежични интернет је термин који је успостављен према оригиналној енглеској верзији Wireless. Данас се користи више различитих варијанти, а најчешће комуникације су на ултра високим фреквенцијама. Сателитски интернет је систем који представља најпоузданији и најбржи систем за пренос података, па тако и за приступ интернету.

Аутор серије: Станко Стојиљковић
Уредник серије: Александра Даничић
Монтажа: Владимир Јовић
Режија: Милица Митровић

број коментара 0 Пошаљи коментар