Драмски понедељак: Лажа и паралажа

Комедије Јована Стерије Поповића

Трећи наслов који у оквиру циклуса "Комедије Јована Стерије Поповића", а у тремину "Драмског понедељка" у јануару, приказујемо 21. 01. на програму РТС 2 је Стеријина комедија "Лажа и паралажа", снимљена 1997. године у режији Слободана Ж. Јовановића.

"Лажа и паралажа" једна је од најпознатијих Стеријиних комедија, у њој Стерија извргава подсмеху оновремену моду која је владала међу варошким госпођицама - читање љубавних романа, и удешавање живота по тим истим романима.

У дом угледног трговца Марка Вујића долазе двојица превараната, Алекса и Мита - лажни барон Голић и његова слуга - с намером да, уколико је могуће, извуку неку корист од домаћина. Алексине лажи наилазе на плодно тле: Вујићева кћи Јелица, која непрекидно чита љубавне романе, заљубљује се у Алексу, верујући у овакву његову реч.

И сам Вујић склон је да прихвати Алексу као будућег зета, када чује Митине хвалоспеве упућене Алкси-барону Голићу. Међутим, превара бива осујећена када се Јеличин вереник Батић укључи у раскринкавање гостију, а посебно када се са оптужбама појави и Марија, коју је Алекса завео па напустио...

улоге тумаче: Властимир Ђуза Стојиљковић, Јадранка Нанић, Небојша Кундачина, Слободан Нинковић, Милорад Мандић, Маја Сабљић.

уредник циклуса: Марко Новаковић
режија: Слободан Ж. Јовановић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

Истина

Стерија и Нушић би и данас имали пуне руке посла.