Свет будућности: Мегаполиси будућности

Захваљујући одважности данашњих научника, изгледа да ће живот у будућности бити знатно другачији. Како ћемо изгледати, где ћемо живети, шта ћемо учити и радити и како ћемо стизати на посао... Кроз серијал "Свет будућности" (производња СИ-БИ-ЕС Њуз Продакшн (CBS News Production)) представљена су достигнућа науке чија примена још увек делује да је далеко од нас.

У овом тренутку, половина светског становништва живи у градовима. Предвиђа се да ће за петнаест година у градовима живети две трећине људи, и градске области почеће да се преклапају. Тако ће настати мегаполиси, огромне урбанизоване области са сопственом економском инфраструктуром и зонама утицаја. Како ће толики градови поднети огроман број становника који ће ту живети? Уколико не научимо да управљамо ресурсима, живот би могао да постане веома хаотичан.

У будућности ће читави градови ницати за време које је данас потребно за изградњу једне зграде. Паметне зграде ће мегаполисима будућности омогућити да се сами снабдевају храном, водом, енергијом. Биће паметнији и самоодрживији, безбеднији за нас и животну средину. Можда ће чак бити и покретни. Или чак виртуални. Јер у будућности нам неће требати физички градови да бисмо са неким радили или отишли на концерт.

Како ће изгледати градови будућности? Погледајте у новој епизоди серијала Свет будућности која је на програму у уторак 05. фебруара око 21.45.

Уредник страног програма Редакције научног програма Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар