Културни центар

Све је почело 1985. године на иницијативу Мелине Меркури, грчке глумице и тадашње министарке културе Грчке и Жака Ланга, министра културе Француске.

Ново издање Културног центра почињемо разговором о значењу и значају Европске престонице културе. Ове године ту титулу имају бугарски град Пловдив и италијански Матера а 2021. понеће је Нови Сад. О припремама, изазовима који предстоје, спремности да се шира заједница укључи у процес представљања нашег културног наслеђа и савремене уметничке сцене, говоре Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад 2021, Јасна Димитријевић, управница Задужбине Илија М. Коларац и Вук Радуловић, руководилац сектора за међународну сарадњу Фондације Нови Сад 2021.

Гост недеље је рок критичар Предраг Пеца Поповић.

Представљамо књигу Пешчана граница која у фокус доводи градове и пределе Централне Азије. Њен аутор је Кристијан Екер, доцент на Катедри за италијанистику Филозофског факултета у Новом Саду а књига је врло добар пример савременог литерарног мултижанровског приступа односу прошлог, садашњег и будућег времена. Двоје визуелних уметника из Француске, Марија Аврамовић и Сам Твидал сведоче о томе како се приповедни процес развија кроз визуелни серијал и креативну употребу нових медија и технологија. Филмски критичар Иван Велисављевић препоручује филм са овогодишњег првог Фестивала документарног филма Док, анализирамо повратак на сцену некада веома популарне групе ABBA и посетили смо сцену Југословенског драмског позоришта на којој су почеле припреме за представу Натан Мудри у режији Јоване Томић. Подсећамо на јубилеј, седамдесет година од објављивања романа Џорџа Орвела, 1984. Редитељ филма Јужни ветар Милош Аврамовић говори о личним, позитивним и негативним утисцима са актуелне културне сцене.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић
Уредница емисије: Марија Ненезић
Монтажери: Горан Мијић и Марија Аврамовић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар