Албертов пут

Алберт Мајер, славни конструктор Panavision филмских камера, Југословенски Шваба и четвороструки "Оскаровац" је умро средином децембра прошле године.

Прилика да упознам изузетно занимљиву личност легендарног конструктора филмских камера Алберта Маyера и његова животна прича су ми одшкринули врата једног од најпажљивије чуваних и доследно прећуткиваних табуа новије историје народа ком припадам. Врата тог скоро већ заборављеног кутка пакла се још увек, уз шкрипу зарђалих шарки, с муком отварају.

Алберт Мајер је био једно од малобројне деце која су успела да преживе ужасе концентрационог логора у Книћанину непосредно после II Светског рата. Рођен је у Перлезу у близини Зрењанина. На почетку II Светског рата је имао 5 а на крају 9 година. Током II Светског рата је био - дете. Трагајући за преживелим савременицима и траговима који би разјаснили потресну причу о његовом детињству и одрастању, дошао сам не до његових још увек живих другова из детињства и младости али и до споменика - крста - у сред њиве у равници. Ту, у масовној гробници у Телечки и на гробљу у Книћанину је сахрањено више десетина хиљада Шваба, наших земљака и суседа, убијених или умрлих у оближњем логору од изгладњивања и хладноће. Поразила ме је спознаја размера злочина почињених у име Југословенских народа и препознавање намере да се злочин прећуткивањем прикрије.

Уместо приче о ослободиоцима и њиховој оргији смрти, "Албертов пут" је прича о животу који је победио смрт, прича о успеху Алберта Мајера, дечака из Перлеза, славног конструктора филмских камера, четвороструког "Оскаровца" и човека који је сачувао способност опраштања.

Учесници филма су добитници десетак "Оскара".
У филму учествују: Алберт Мајер, Хаскел Векслер, Ото Неменц, Вилмош Жигмонд, Жива Грбић, Роберт Дитрих, Алберт Маyер мл. и Вуди Оменс.

Редитељ и директор фотографије: Предраг Бамбић
Сценаристи: Предраг Бамбић и Петар Јаконић
Продуценти: Предраг Бамбић, Фети Даутовић, Љиљана Бамбић

број коментара 0 Пошаљи коментар