Свет будућности: Нови домови

Захваљујући одважности данашњих научника, изгледа да ће живот у будућности бити знатно другачији.

Како ћемо изгледати, где ћемо живети, шта ћемо учити и радити где ћемо становати и како ћемо стизати на посао... Кроз серијал "Свет будућности" (производња СИ-БИ-ЕС Њуз Продакшн (CBS News Production)) представљена су достигнућа науке чија примена још увек делује да је далеко од нас.

Хоће ли наши домови оживети у будућности? Како ће изгледати? Хоће ли се сами преуређивати притиском на дугме? Хоћемо ли им се обраћати и захтевати да ураде нешто за нас?

Дизајнери предвиђају да ће домови будућности бити мањи, али и да ће изгледати пространије.То ће омогућити микро-компакт дизајн или ротирајући цилиндри. Градићемо их од модула и склапати на лицу места за упола краће време него што је данас потребно. За њихову градњу користићемо рециклиране материјале који су јефтини, отпорни и штеде енергију.

У будућности, рачунари ће управљати свиме: кућним апаратима, машинама, сваким роботом и оруђем. Породице ће бити бројније јер ће роботи постати чланови наших домаћинстава. Неки ће прати подове без жалопојки, али други - хуманоиди, могли би радити и комуницирати са нама на много вишем нивоу. Моћи ће да држе крхке предмете а да их не поломе, да одврћу затвараче, да сипају воду не просувши ни кап.

У будућности живећемо у пластичним кућама, на земљи и под морем, које ће попримити незамисливе облике. Разговараћемо са њима. Биће паметне, енергетски ефикасне и рециклиране.

Како ће изгледати нови домови? Погледајте у новој епизоди серијала Свет будућности која је на програму у уторак 12. фебруара у 21.45.

Уредник страног програма Редакције научног програма Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар