Културни центар

У тренутку када је за нама управо завршен новопокренути Фестивал документарног филма ДОК, а предстоји нам Мартовски фестивал - дакле између најстаријег и најновијег фестивала од сада пет постојећих, постаје очигледно да је интересовање за документарни филм веома порасло у последње време, да има пуно квалитетних филмова и да присуствујемо феномену повратка гледалаца у биоскопе због документарног филма.

О овом феномену у разговору учествују: редитељка Андријана Стојковић, документаристкиња и доценткиња на предмету документарни филм на ФДУ, Драган Николић, сценариста и редитељ, документариста и уредник филмског програма у Дому омладине, Иван Велисављевић, филмски критичар и уредник архива и медија Академског филмског центра у Дому културе Студентски град, као и Зоран Поповић, редитељ, оснивач Центра за визуелне комуникације "Квадрат" и филмске школе Квадрат, и покретач Фестивала европског дугометражног документарног филма "7 величанствених".

Александар С. Јанковић ће се надовезати на тему емисије коментаришући нови филм Питера Џексона, Они никада неће остарити, Ана Тасић је била на Фестивалу европских сцена у Ремсу, професорска Филолошког факултета у Београду, Јелена Пилиповић, представља свој први роман, Дивотнице, а Иван Лончаревић компилацију клавирске музике, Клавирско небо. Видећемо још и перформанс уметника Јусуфа Хаџифејзовића, пажњу ће нам привући и феномен употребе светла као уметничког материјала, а да је прошло већ сто година од убиства Росе Луксембург подсећа нас историчарка, Ивана Пантелић.

Главни гост емисије је писац Вуле Журић, добитник овогодишње награде Златни сунцокрет, а за Танку линију о позитивним и негативним утисцима у култури, говори личност године према избору недељника НИН-а, издавач, Владимир Манигода.

Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић 
Уредница емисије: Jасмина Врбавац
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар