Трезор: Премијере и репризе

У спомен градитеља СЦ "Ташмајдан" Јована Сретеновића, други део и Сећање на Феликса Пашића

In memoriam Јован Сретеновић, градитељ и први директор  СЦ "Ташмадан" (Младеновац 29. јун 1925 - Београд, 26. јануар 2019)

У водама Панонског мора, Наш Таш, други део  - други разговор са Јовом Сретеновићем снимљен је после неколико дана, овог пута у шетњи по стадиону, трибинама, од главног до бочног улаза према Абердаревој улици, а разговор се односи на специфичности грађења клизлишта, прављења вештачког леда, о првобитном планирању изградње хотела у склопу стадиона у делу између Пете београдске гимназије и Ташмајдана, о добросуседским односима са Телевизијом Београд, о догађајима на стадиону и пливалишту, о познатим музичким и спортским звездама која су наступале овде, а све је то, дабоме поткрепљено краћим и дужим записима из телевизијске архиве.

- Учесници: Јован Сретеновић, саговорник Бојана Андрић
- сниматељ Душан Живковић, асистент Саша Тодоровић, сниматељ звука Мирослав Гојковић, микроман Никола Мишић, расветљивач Миле Илић, организатор Гордана Грдановић, уредник истраживач Милена Јекић Шотра, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Љубомир Плављанић, аутор Бојана Андрић
- Снимано 26.10.2017, премијерно емитовано у "Трезору" 06.11.2018; Редакција за историографију

Феликс Пашић, новинар, публициста, преводилац ТВ аутор (Сплит, 19. 02. 1939 - Београд, 31. 07. 2010)

Осамдесет година Феликса Пашића - Новинарски век је провео у "Борби" (1960-1975), Радио Београду (1975, 1976) и Телевизији Београд (1976-2000). За Телевизију Београд снимио је око 150 документарних емисија у две ауторске серије Нешто између и Међутим. Био је стални позоришни критичар "Борбе", "Вечерњих новости", Радио Београда, "Дневног телеграфа" и "Театрона". Објавио је више књига, аутор је и неколико монографија, коауторски је сарађивао у монографијама о великанима нашег глумишта, превео је са француског "Оглед о непосредним чињеницама свести Анрија Бергсона". Добитник је годишње награде Радио Београда (1975), награде "Светозар Марковић" (1979), награде "Арман Лану" (Међународни телевизијски фестивал у Монте Карлу, 1985), Стеријине награде за позоришну критику (1983, 1992) и Стеријине награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе (2006). Спомен плакету града Београда добио је 1974. године.

Кога боле звезде - Реприза из ауторског циклуса ТВ критичари Бранке Криловић, која је публицисту, критичара и ТВ аутора Феликса Пашића, представља овим речима "Реч о најшармантнијој персони новинарског и позоришног естаблишмента. Спреман и талентован за више медија, највише је чини се оставио у телевизији, у којој је од 1976. године. Документарни серијал Међутим, портрети српских глумаца, емисија Овидије из Граба (награђен у Монте Карлу 1985), каљење културног новинарства у емисији Петком у 22 код Зоре Кораћ... Ко би рекао да ће се као документариста у једном тренутку самоукинути. Сада је активни слободњак чија се ТВ критика чита пажљиво и са стрепњом. Уместо оцена даје звезде, али и то зна да боли.'' У додатку, следе два примера из тзв ауторског трећег Дневника, који Пашић издваја из времена креативног новинарства (између 1981. и 1986). За данашње приказивање издвојили смо два примера из Трећег дневника уредника Ненада Ристића.
- Снимано 19.06.2004, премијерно емитовано 20.07.2004, репризирано 13.07.2006, 12.04.2016; Редакција за историографију

У легату - Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања преузео је Легат Феликса и Зорице Пашић, поклон кћерке Јелене и сина Дамјана Пашића. Легат садржи више од хиљаду публикација из породичне библиотеке, важан део архивске грађе, као и део намештаја из породичног стана ово двоје великана српске и југословенске културе. Легат је отворен крајем 2018, а екипа "Трезора" посетила је Феликсову спомен собу фебруара ове године заједно са три редитеља Жарком Драгојевићем, Бранком Кичићем и Владимиром Момчиловићем, коју нам је представио директор Музеја Виктор Лазић. Ово је само кратак део са тог снимања.
- Снимано 13.02.2019, премијерно емитовање; Редакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар